Roštilj od improviziranih materijala

Od davnina su ljudi doslovno obožavali hranu pripremljenu uz pomoć vatre - preko ugljena ili plamena. Ah, kakav se apetit poigrava! Priroda, dim, meso ...
Ali za njegovo kuhanje na lomači trebaju pomoćnici. Najčešći od njih je roštilj. Na njemu svi kuhaju omiljene ćevape. Danas u prodaji možete pronaći mnogo gotovih opcija za roštilj. Odaberite koji vam se sviđa. Da li je moguće napraviti majstor vlastitim rukama? Naravno da! Bilo bi potrebnih materijala, alata i spretnosti. Razmotrimo postupak izrade klasičnog klasičnog kladiva.
Što je roštilj? Na jednostavan način - željezna kutija pravokutnog oblika u kojoj gori drva za ogrjev i talje ugljeve. U vrućini ugljevi i pripremljeni ćevapi. Da bi postali mrlje u zidovima, napravljeni su otvori - za bolji protok zraka. Naravno, postoje čitavi sustavi - peći s peći, roštilj i ispušna cijev, na kojima možete kuhati kebab, roštilj i roštilj. Danas ćemo napraviti roštilj bez suvišta - klasika stoljeća.
Što nam treba? I trebat će vam sljedeće:

- listovi od željeza debljine 2-4 mm za izradu tijela i šipki ili okova (promjera najmanje 10 mm) za izradu nosača za noge;
- kutna brusilica (kutna brusilica), popularno poznata kao "bugarska" ili "impeler";
- stroj za zavarivanje (svatko tko može zavariti naše željezo);
- stroj za bušenje ili bušilica s setom bušilica za metal i mlaznicom četkom;
- mjerni instrument - ravnalo, mjerač vrpce ili mjerač.
Proizvodnju započinjemo s izborom pravih materijala. Listovi željeza mogu biti bilo kojeg oblika. Glavna stvar je njihova debljina. Često su kupljeni roštilji toliko krhki i lepršavi da jedva poslužuju jednu ljetnu sezonu. Stoga, što je deblji zid - to je bolje. Pored toga, više će biti topline.
Dakle, nalazimo listove (komadiće) željeza i dajemo im brusilicu željeni oblik.

A oblik je sljedeći - pet pravokutnika: dva 180x480 mm, dva 180x270mm i jedan 320x560 mm. U skladu s tim, to će biti bočni, završni zidovi i dno-baza. Oznake crtamo mjernim alatom i redovitim oštrim noktom.
Dalje, trebali biste ravnomjerno označiti i izbušiti rupe u radnim komadima: pet sa strane i dvije na kraju. Prvo izbušite rupe s tankom bušilicom promjera 6-8 mm, a zatim s debljom bušilicom promjera 14-20 mm.

Velika bušilica će odmah biti izbušena. Prilikom bušenja odaberite najnižu brzinu rotacije. Po želji možete napraviti rupe u donjoj bazi. Također je moguće zamijeniti velike rupe s velikim brojem malih.
Kao rezultat, praznine izgledaju kako slijedi - vidi fotografiju.

U sljedećoj fazi dijelove tijela zajedno zavarivamo električnim zavarivanjem, bušilicom s mlaznicom ili brusilicom očistimo ih od nasipa i naslaga ugljika. Na gotovom tijelu majstora na svakih 9 cm možete brusilicom rezati male udubine za skelove u gornjem rubu bočnih zidova.

Sada ostaje samo izrezati i zavariti iz štapova male noge ili stalak - njihov oblik i veličinu odabirete vi.

Konačni rezultat našeg rada vidljiv je na fotografiji. Rezultat je bio mali, ali vrlo izdržljiv roštilj. Dobar apetit i zabava!