Ukosnica s cvijetom

Kansashi nakit stigao nam je iz drevne Kine. Prije otprilike dvjesto godina, kineske fashionistice široko su ih koristile za tradicionalno uređenje kose i odjeće. Tada su prvi put ravne kose žena i djevojaka počele polagati zamršene i bizarne frizure ukrašavajući ih kanzashi cvijećem. Danas se ovaj stil nakita naširoko koristi daleko izvan granica Kine. Ova vrsta nakita stigla je i do naše regije. Kanzashi cvijeće koristi se ne samo za ukrašavanje frizura, već i za dodavanje zanosa cipelama, odjeći, torbama, nakitu i drugim dodacima.
Vrlo lijep i originalan nakit postali su pravi prijatelji modernih fashionista. Osim toga, svaki cvijet u ovom stilu je originalan i jedinstven, jer se izrađuje ručno.
Materijali za izradu.
U ovoj majstorskoj klasi pokazat ćemo kako napraviti lijep isječak za kosu s prekrasnim cvijetom u tri boje. Da bismo napravili takav jedan cvijet, potrebna su nam tri komada vrpce od oko 30 centimetara crvene, crne i bijele. Crvene i crne vrpce su široke, svaka po 5 centimetara. A bijela je široka jedan i pol centimetara. Potreban nam je i pištolj s ljepljivim štapom, škare, običan upaljač, mali isječak za kosu na koji ćemo pričvrstiti naš cvijet i perle ili, u našem slučaju, crveni plastični cvijet.

Izrada cvijeta.
Prvo moramo iz svake trake izrezati šest ravnih kvadratnih komada. Svaki od njih treba malo spaliti na mjestima rezanja da se komadići ne raspadnu.

Dalje - savijte crveni kvadrat dijagonalno na pola kako biste napravili trokut.

Rezultirajući trokut ponovo se savije na pola, dobivajući trokut upola manji. Isto radimo i s crnim i bijelim kvadratima. Zatim povezujemo tri rezultirajuća trokuta s donjim uglovima i naizmjenično povežemo suprotne kutove s njima.

S upaljačem osvjetljavamo presavijene kutove i zajedno ih stisnemo, spajajući rastopljene krajeve zajedno.

Petal je spreman, ali nije konačan. Stražnji dio rezultirajuće latice razrežemo se po duljini, smanjujući njegovu visinu i opet malo spalimo obrezano područje, izbjegavajući daljnje podmetanje. To je sve. Prva latica je spremna.

S ostalim kvadratima radimo isto i dobivamo šest latica kako bismo ih povezali u cvijet, izrezali mali krug s drugog kvadrata vrpce, spalili ga u krug i vrućim pištoljem zalijepili latice u krug.

Vrijedno je napomenuti da se ljepilo treba nanositi ne samo na donji dio latice, već i na stranu, koja će biti uz susjednu laticu. Tako će se gušće i jače uklopiti jedna u drugu.

Nakon što se ljepilo malo ohladi, ulijte još malo ljepila u sredinu cvijeta i zalijepite sredinu.

I nakon potpunog sušenja sjedamo na barrette s vrućim ljepilom.

To je sve, naš je cvijet potpuno spreman. Ovo je jedan od najlakših načina za izradu prekrasnog ukrasa za kanzashi kosu. Shema boja, kao i veličina vrpci, mogu se mijenjati ovisno o željama budućeg vlasnika. Budite uvijek lijepi i ne bojte se eksperimentiranja.