Wicker Mandala ojo de dios

Pleteni mandala ojo de dios prvi put se pojavio u Južnoj Americi, tkali su ih Indijanci koji su pripadali plemenu Huichol, a živjeli su u onome što se danas zove Meksiko. U Huicholu se amulet naziva Sikuli, što u prijevodu znači "Moć vidjeti skriveno".
Huichi pripadaju prirodi s posebnim uzbuđenjem. Središte mandale - trg simbolizira 4 elementa: zemlju, vatru, zrak i vodu. Prema legendama Indijanaca, Ojo de Dios je u stanju liječiti i sačuvati. Okačena je na zid i koristi se u raznim ceremonijama. Općenito, amuleti Ojo de Dios su predodređeni za donošenje sreće.
Sada je u svijetu poznata jedna osoba koja stvara najljepše i jedinstvene mandale, napravio je to svoju umjetnost, njegovo ime je Jay Mohler. Njegov rad možete biti inspiriran posjetom njegovu stranicu na Internetu, a ako želite, možete kupiti i jedan njegov šarm.
Nekoliko riječi o materijalima.
Najbolje je koristiti prirodne materijale - drvo i vunu. Ako je moguće, pređa ne bi trebala biti jako „mutna“, akril, pamuk i vuna su savršeni. Kao tračnice možete koristiti čačkalice za zube, roštilj. To je sjajno za male mandale. Reiki za velike mandale može se naći na građevinskim tržištima i u građevinskim trgovinama.
Osim toga, bit će vrlo lijepo ako ukrasite svoj amulet. U tu svrhu možete koristiti perle, ukrasno perje, gumbe, vrpce, perle i tako dalje. Glavna stvar je ne bojati se pokazati maštu. Predlažem da tknete takvu mandalu.

Tako ćete imati predodžbu o najjednostavnijem tkanju ojo do dios mandala. Možete odabrati kombinaciju boja po vlastitom nahođenju, glavna stvar je da se boje kombiniraju jedna s drugom. Pa krenimo.
1. Uzimamo 2 letvice i fiksiramo ih točno na sredini s navojem u nekoliko okreta.

Prvo fiksiramo nit čvorom, a zatim ga nekoliko puta omotamo oko obje tračnice.
2. Fiksne tračnice okrećite poprečno i omotajte nekoliko puta dijagonalno. Prvo s jedne strane, a zatim s druge.

Glavna stvar je da se letvice čvrsto drže i ne prstene. Zamotajte onoliko puta koliko je potrebno.
3. Sada moramo napraviti kvadratiće na naše 2 tračnice. Ja ću učiniti istu boju, ali možete uzeti drugu. Potrebno je omotati nit oko svake tračnice u krug. Omotavamo se oko jedne šine, polaganjem navoja na vrhu. Napravimo zaokret.

Kad je nit ponovo na katu, prebacujemo ga u drugu tračnicu i tako dalje.

To radimo dok ne dobijemo kvadrat. Veličina kvadrata ovisi o vama. Trebalo bi biti ovako.

Popravljamo nit i režemo je na pogrešnoj strani.

Općenito, sve čvorove napravimo iznutra tako da nisu vidljivi.
4. Imam ovaj gornji kvadrat, želim da centar bude zanimljiviji, pa uzmem nit druge boje, pletem ga na bilo koji od tračnica i ponovim treću točku. Ispada ovako.

5. Uzimam nit još jedne boje i još jednom ponavljam 3. točku. Ispada ovako.

6. Sada moramo napraviti donji kvadrat. Trebao bi biti malo veći od vrha. Princip rada isti je kao i s vrhom. Uzimamo još 2 letvice i konac i ponavljamo 1-3 točke. Opet sam koristio 3 boje. Kao rezultat, dobivamo 2 takva kvadrata.

7. Sada ih moramo povezati zajedno. Jedan kvadrat na vrhu (manji), drugi na dnu. Ovo je možda najvažniji i najteži trenutak u cijelom tkanju, jer se to mora učiniti tako da sve bude glatko i točno, a kvadrati se ne razdvajaju. Stavimo jedan kvadrat na drugi, pritiskajući vrh u sredini prstom, pričvršćujemo nit na jednu od tračnica donjeg kvadrata, a vrh ostavljamo da kasnije možemo vezati ovaj konac.

Općenito, postupak rada sličan je trećoj točki, samo što ga sada, namotavši nit oko jedne tračnice, preskočimo ispod sljedeće dvije tračnice i ponovo zamotamo u krug.

Vrlo je važno da se kvadrati ne rasipaju i prate napetost navoja. Omotamo ga na takav način 10-15 puta dok ne osjetimo da je struktura jaka i da se ne odvaja. Zaustavljamo se na štapu kojim je nit bila vezana na početku i povezujemo „radnu“ nit s „repom“ koji nam je ostao. Trebalo bi biti ovako nešto.

I tako to izgleda iznutra prema vani.

8. Sada uzimamo nit još jedne boje i ponavljamo sve iste radnje, provlačeći se kroz 2 štapa. Eto ti.

9. Dalje, tkati sljedeći element, uvjetno ću ga nazvati "latica". Sve što trebate tkati 2 "latice". Vežemo nit, kao na fotografiji.

Preskačemo ispod mandale i omotamo se na suprotnom kraju šine. Zatim opet preskočimo ispod svoje mandale i opet omotamo suprotni kraj šine. To radimo sve dok nismo zadovoljni rezultatom. Glavna stvar koju treba zapamtiti je koliko punih okretaja smo napravili. To je potrebno kako bi se tkalo drugo simetrično "latica". Imam 6 punih okreta.

10. Zavežite nit na drugi štap i ponovno napravite 6 okreta.

11. Sada želim ponoviti obje "latice" drugom bojom. Napravio sam 10 namotaja na 2 "latice".

12. Uzimam drugu boju i ponavljam odlomak 11. Ovako se dogodilo.

13. Dalje ćemo tkati kvadratni element. Vežemo nit, kao na fotografiji.

Prolazimo ga odozdo kroz jednu šinu i omotamo sljedeću tračnicu, bacajući nit na vrh.

I tako u krug. Evo što se dogodilo.

Uzimam nit druge boje i ponavljam istu.

14. Ponovite istu operaciju na gornjem kvadratu, to jest, sada pričvrstimo nit na štap gornjeg kvadrata i ponovimo korak 13. Pokazalo se ovako.

15. Dalje, opet pletem "latice", ali već na donji kvadrat. 12 okreta s navojem jedne boje, 12 niti s drugom bojom i obrubom od 10 okreta s nitima od 3 boje. Eto ti.

16. Sljedeći element je "osmerokut", tj. Jednostavno vežem nit na jednoj od šipki i svaku tračnicu omotam u krug. Omotala sam 3 puta crnom niti, 5 crvenih i opet 3 crne. Eto ti.

17. Zatim na vrh tkam još jedan „kvadrat“ s nitima druge boje. Naša mandala je spremna.

18. Odrežemo višak krajeva tračnica. Nešto nedostaje, zar ne? Za veću ljepotu, krajeve tračnica obojila sam markerom tako da se ne ističu snažno i ukrasila mandalu perlama.