Ultrazvučna perilica rublja

Ultrazvučna perilica namijenjena je pranju odjeće uz pomoć zvučnih vibracija stvorenih u otopini za pranje, čija je učestalost bliska ultrazvučnoj. Značajke okidača su da pri pranju ne postoji mehaničko trenje rublja, rublje nakon pranja okidača je u potpunosti dezinficirano, potrošnja energije uređaja nije veća od 15 W.
Uređaj ultrazvučne perilice rublja sastoji se od jedinice za napajanje, izrađene prema dijagramu bez formata, generatora impulsa na tranzistoru VT1, piezokeramičkog emitera u hermetički zatvorenom kućištu. Napon impulsa iz generatora povećava se na 50 - 55 V pomoću Tpl transformatora. Brzina ponavljanja impulsa u rasponu od 18-30 KHz. LED VD5 dizajniran je tako da prikazuje rad generatora.
izrađivanje
Shema kruga uređaja prikazana je na Sl. 1, crtež tiskane pločice s rasporedom elemenata - na slici. 2. Impulsni transformator namotan je na zatvorenu jezgru u obliku slova Š izrađenu od mekog magnetskog ferita tipa 600 PV, koji je zalijepljen iz dvije jezgre u obliku slova Š bhb. Namot I sadrži 70 okretaja žice PEV-0,3, namota II sadrži 10 okretaja žice PEV-0,3. Sh navijanje - 450 okretaja iste žice.
Namotavanje se vrši na okviru s dva dijela koji je napravljen od električnog kartona, zavojnica do zavojnice: namota III nalazi se u jednom odjeljku; I i P - u drugom, a namatanje II je namotano namotavanjem I. Nakon navijanja, okvir se postavlja na srednju jezgru jezgre Š bhb, druga jezgra Š bhb zalijepljena je na vrhu ljepilom BF-2, tvoreći zatvoreni magnetski krug. Pisana pločica izrađena je od obloženog jednostranog stakloplastike SF debljine 1,5 ... 2 mm.
Nakon sastavljanja i podešavanja USM Tpl, preporučljivo je napuniti epoksidnom smolom ili brtvilom. Kad koristite ispravne dijelove i pravilnu montažu, krug odmah počinje raditi. U nedostatku generacije (na uho), potrebno je zamijeniti krajeve namotaja I. Piezokeramički odašiljač Z1 u autorskom dizajnu koristi industrijski disk oblik (Sl. 3) izrađen od keramike poput TsTS-9. Kao zamjena mogu se preporučiti piezoelektrični pretvarači tipa ZI-19 i slično, povezani kako je prikazano na Sl. 4.
Rupa u plastičnoj ljusci odašiljača pažljivo se proširuje na promjer od 20 mm. Pijezoelektrični odašiljač (Sl. 3) postavlja se u kućište (Sl. 5), zalijepljeno s tri lista pleksiglasa, učvršćenih u srednji list ljepilom: nakon šivanja žicom napuni se brtvilom za brtvljenje spojeva. Ispunite površine s vanjskim listovima. Kanal za prolaz žice u kućištu također je ispunjen brtvilom. Shema kruga uređaja smještena je u staru jedinicu za napajanje (na primjer, iz mikrokalkulatora) i povezana je s radijatorom od vinil-kloridne obloge duge 2500 mm. Upotreba visokofrekventnih dinamičkih 4GDV glava kao odašiljača u dizajnu je dopuštena, ali njihov je vijek trajanja kratak.
Prilikom postavljanja glave u kućište slično onome prikazanom na Sl. 5, mora se izolirati (zamotati) tankom gumom s natezanjem (posebno iznad roga glave), a zatim napuniti brtvilom.
Rad uređaja
Jako zaprljano rublje potopite 2-3 sata prije pranja. Za pranje u spremnicima zapremine ne većim od 15-20 litara u sljedećem slijedu:
1. Pripremite spremnik za pranje s omjerom širine dna i visine od najmanje 1: 1,5 (kanta, duboki umivaonik itd.)
2. Napunite spremnik vodom na temperaturi od 40-50 ° C za sintetiku ili 60-65 ° C za pamuk i posteljinu. Provjerite temperaturu na naljepnici za izbrisanu tkaninu.
3. Ulijte deterdžent u vodu.
4. Spustite emitir do sredine spremnika.
5. Uronite rublje (ne više od 1,5 kg suhe težine). Pazite da rublje slobodno lebdi u otopini za pranje. Sapun sa sapunom jako onečišćen.
6. Priključite uređaj na mrežu.
7 Vrijeme pranja je 30-90 minuta, a tijekom pranja ručare vrtite jednom u 10-15 minuta. Postupak pranja je nevidljiv. USM je također učinkovit u namakanju rublja prije pranja u uobičajenom stroju, a očuvan je i učinak dezinfekcije.
8. Nakon pranja okidača, isključite okidač od mreže, isperite i osušite odašiljač.
9. Operite rublje.
Upotreba okidača posebno je učinkovita kod pranja tankih vunenih predmeta od tankog platna itd. Stvari se istovremeno ne uvijaju, ne istežu i ne gube oblik.