Kuhanje domaćeg sira

Kao što praksa pokazuje, većina modernih proizvoda proizvedenih u industriji ima prilično sumnjivu kvalitetu. Posebno je razočaravajuće za one proizvode koje smo svi navikli smatrati prirodnima. Tu spadaju i sir, koji je izvrstan izvor kalcija potreban tijelu. Stoga ne želim nabaviti tako skup proizvod. Bolje je raditi naporno za svoje zdravlje i preuzeti inicijativu u svoje pouzdane ruke. Štoviše, priprema domaćeg sira uopće nije komplicirana, ali rezultat je po kvaliteti i ukusu mnogo bolji od proizvoda kupljenog u trgovini.

Možete ga kuhati iz kefira ili kiselog mlijeka ili od mješavine oba proizvoda. Ako je mlijeko prokuhalo nakon vrenja, tada može napraviti i odličnu kašu.
Za izradu skute kod kuće, najbolje je koristiti prirodno domaće kravlje mlijeko. Ako to nije moguće, pohranite mlijeko s udjelom masti od najmanje 3,2% sasvim je prikladno. Da bih u krajnjem rezultatu dobio oko 300 g domaćeg sira, trebalo mi je 2 litre mlijeka.

Sam postupak pripreme ovog fermentiranog mliječnog proizvoda trajao mi je trećinu sata, ali priprema za njega trajala je oko dva dana.
Dakle, na stvar!
Izlijemo mlijeko iz vrećica u staklenu posudu kapaciteta 3 litre - možete i 2, ako postoji - i zatvorite poklopac.

Ako je moguće, napunjenu posudu stavimo na toplije mjesto, ali ako je nema, jednostavno je ostavimo na stolu ili prozorskoj dasci. Nakon otprilike nekoliko dana - možda i ranije - mlijeko će postati kiselo, što će se očitovati formiranjem dvije vrste tekućina različite konzistencije: na dnu staklenke nalazi se prozirni serum, a na vrhu bijelo, gustu promućkasto mlijeko.

Sada možete početi kuhati sir. Da biste ubrzali proces kiselog mlijeka, u staklenku možete dodati čašu kefira ili 100 g kiselog vrhnja ili koricu raženog kruha. Tada 2 dana neće biti potrebna. Na dno tepsije, čija visina treba biti nešto niža od limenke, stavljamo ubrus umotan u 4 (najmanje) sloja.

Stavimo staklenku u tavu, skidajući poklopac, i ulijemo hladnu vodu do razine punjenja staklene posude.

Konstrukciju stavljamo na jaku vatru, miješamo sadržaj limenke i zagrijavamo.

Nakon što prokuhamo vodu, smanjimo vatru i nakon 5 minuta izvadimo staklenku iz tave. Ako jogurt držite na vatri dulje, skuta će se pokazati suhim i ne baš ukusnim. Sada je serum poprimio prljav žućkasti ton, a jogurt se pretvorio u bijele pahuljice od žitarica.

Uzimamo drugu tavu, na nju stavimo fil od punila, pokrijemo ga dvostrukim slojem gaze, a vrh izlijemo u staklenku pripremljenu strukturu.

Nakon što pustite da se veći dio sirutke odvodi u tavu, vezajte gazu na čvor i objesite je negdje do trenutka kada vlaga prestane isticati se iz skute.

Kao rezultat manipulacija mlijekom dobili smo više od litre sirutke i vrlo pristojnu količinu domaće nježne skute.

Ostaje začiniti gotov proizvod šećerom i kiselim vrhnjem i nastaviti s dugo očekivanim uživanjem u njegovom ugodnom ukusu.

Serum se ne smije žuriti da se sipa u sudoper. Korisno je za pripremu luksuznog tijesta od kvasca ili palačinki od kojeg su peciva vrlo bujna i ukusna.
Uživajte u svom radu!