Automobilski pretvarač 12-220V

Prije otprilike šest mjeseci kupio sam automobil. Neću opisivati ​​sve modernizacije kako bi je poboljšao, usredotočit ću se samo na jednu. Ovo je pretvarač 12-220V za napajanje potrošačke elektronike iz bračne mreže automobila.
Naravno, moglo se kupiti u trgovini za 25-30 dolara, ali moć im je bila neugodna. Za napajanje čak i prijenosnog računala struja od 0,5-1 ampera, koju većina automobilskih pretvarača očito nije dovoljna.
Izbor koncepta.
Po svojoj prirodi sam lijena osoba, pa sam odlučila da ne "izumim kotač", već da pretražim na Internetu slične dizajne i prilagodim shemu jednog od njih svom zanatu. Vrijeme je ponestalo, pa je prioritet bila jednostavnost i nedostatak skupih dijelova.

Na jednom od foruma izabran je jednostavan krug na uobičajenom PWM kontroleru TL494. Nedostatak ovog kruga je što na izlazu prima pravokutni napon od 220 V, ali to nije presudno za prebacivanje strujnih krugova napajanja.
Izbor dijelova.
Krug je odabran jer su se gotovo svi detalji mogli uzeti iz računalnog napajanja. Za mene je to bilo vrlo kritično, jer je najbliža specijalizirana trgovina udaljena više od 150 km.

Izlazni kondenzatori, otpornici i sam mikro krug lemljeni su iz para neispravnih napajanja na 250 i 350 W.
Poteškoća je nastala samo kod visokofrekventnih dioda za pretvaranje napona na izlazu pojačanog transformatora, ali ovdje su me spasile stare zalihe. Karakteristike KD2999V Bio sam sasvim zadovoljan.
Montaža gotovog uređaja.
Uređaj sam morao sastaviti u roku od par sati nakon posla, jer je planirano dugo putovanje.
Budući da je vrijeme bilo vrlo ograničeno, jednostavno nisam tražio dodatne materijale i alate. Koristio sam samo ono što je bilo pri ruci. Opet, zbog brzine, nisam koristio uzorke tiskanih pločica na forumima. U 30 minuta razvijena je ploča s tiskanim krugom na komadu papira, a njen crtež prebačen je na tektolit.
Skalpelom je uklonjen jedan od slojeva folije. Na preostalom sloju, duž iscrtanih linija nacrtani su duboki žljebovi. Koristeći se zakrivljenim pincetama, pokazalo se da je to najprikladnije, žljebovi su produbljeni do sloja strujne struje. Na mjestima gdje su dijelovi postavljeni pomoću alata, nije na fotografiji, napravljene su rupe.

Montažu sam započeo ugradnjom transformatora, koji se koristio za spuštanje jednog od blokova, jednostavno ga je preokrenuo i umjesto da snizim napon s 400 V na 12 V, povećao ga je sa 12 V na 268 V. Zamjenom otpornika R3 i kondenzatora C1 bilo je moguće smanjiti izlazni napon na 220 V, ali daljnji eksperimenti pokazali su da se to ne smije raditi.
Nakon transformatora, kako bih smanjio veličinu, ugradio sam preostale dijelove.

Tranzistori s efektom polja, odlučeno je da se stave na izdužene ulaze kako bi se lakše pričvrstili na radijator za hlađenje.

Kao rezultat toga, dobili smo ovaj uređaj:

Ostaje samo završni dodir - nosač radijatora. Na ploči su 4 rupe, iako postoje samo 3 samorezna vijka, upravo je tijekom postupka montaže odlučeno malo promijeniti položaj radijatora radi boljeg izgleda. Nakon konačne izrade, dogodilo se ovo:
Test.
Nije bilo vremena za posebno testiranje uređaja, jednostavno je bio spojen na bateriju iz jedinice za neprekidno napajanje. Izlaz je bio povezan s opterećenjem u obliku žarulje od 30 W. Nakon što se zapalila, uređaj je jednostavno napušten u ruksaku, a ja sam otputovao na poslovno putovanje dva tjedna.
2 tjedna uređaj nikada nije pokvario. Iz njega su napajani razni uređaji. Kada se mjeri multimetrom, dobijena maksimalna struja dosegla je 2,7 A.