Umjetnik hobotnica


Za pletenje igračke hobotnice trebate uzeti 100 g pređe srednje debljine ružičaste boje, 50 g iste kvalitetne pređe ljubičaste boje, nit od nitne ili jednostavne niti bijele i crne za oči, crvene, svijetlo ružičaste za osmijeh i kuku br. 3- 4.
Tijelo hobotnice.
1 red. Pletemo lanac od dvije zračne petlje ružičastom niti i zatvaramo ga u prsten, u prvu petlju pletamo pola stupca.

2-4 reda. Podižemo pletenje za novi red-2 zračne petlje - a u svim petljama prethodnog reda pletena su dva dvostruka kukičana. Svaki je red u prvoj petlji zatvoren polu-stupcem i započinje porastom. Rezultat je sferni oblik. Ovo je dno igračke.

5-15 redaka. Pletena je u jedan stupac kukičanja u svakoj petlji četvrtog reda, red započinje i završava na isti način kao i prije. Pletenje ide točno u obliku cilindra. Broj redova određivat će visinu tijela igračke.

16-18 redaka. Sada slijedi zaokruživanje vijenca, smanjenje petlje. Jedna petlja je izvučena iz dva dvostruka šavova kukičanih; za to su oba uboda napola pletena, na udici su tri petlje koje su pletene jednom niti.

Sada morate pripremiti meko punilo za igračku. To može biti sintetički zimzeler, paralon, ostaci nepotrebne tkanine ili pamuka. Ako se koristi prva ili druga opcija, bolje je izrezati je na male komade.

Kad jedan ili dva reda ostanu do završetka, igračka se napuni pakiranjem i veže za kraj.

Ticala.
1 red. Lanac od 40 zračnih petlji nacrtan je ružičastom niti.

2 reda. Nakon podizanja, dva uboda dvostrukim kukičavanjem ušiveni su u svaku petlju, ovaj i sljedeći red završavaju se jednim dvostrukim kukičanjem.

3 reda. Ustanite, tri dvostruka kukičanja u svaku petlju.

4 reda. Dio je vezan ljubičastom niti na jednoj strani, po jedan stupac u svakoj petlji.

Uvijamo rezultirajući dio u spiralu. Ukupno se na ovaj način izrađuju 4 pipka.
Lice.
Nacrtajte olovku ili mali obris budućeg lica igračke.

Sada, s nitima vezanja, oči i osmijeh su vezani glatkom površinom. U trgovini možete kupiti i plastične oči za igračke ili ih izrezati iz papira ili filca i nalijepiti ih.

Beretki.
1 red. Prikupljamo dvije zračne petlje s ljubičastim navojem i na isti način kao na početku rada zatvaramo ih u prsten.
2-4 reda. U svakom prethodnom stupcu dva dvostruka kukičanja.

5 reda. Svaka dva uboda su kvačkana u jednom kroše.

Skupština.
Beretka je prišivena na vrhu glave u krugu, točno ili malo u stranu.

Odozdo ravnomjerno ušivene šape. Da biste smanjili broj čvorova, za sastavljanje dijelova možete upotrijebiti isti navoj koji je ostao nakon dovršetka rada na svakom dijelu.

Naša hobotnica je spremna i može započeti s radom!