Decoupage ploče s Parizom

Takva daska za sjeckanje, ukrašena tehnikom decoupage, može biti prekrasan ukras za kuhinjski interijer, a može služiti i svojoj predviđenoj svrsi - za rezanje proizvoda. S jedne strane, daska je ukrašena ubrusom za dekupaciju i lakirana, a s druge strane ostaje čista i upotrebljiva.
Dakle, od kojih će materijala trebati napraviti takvu ploču?
1. Drveni prazan.
2. Decoupage ubrus (ili dekupaž kartica).
3. Tlo.
4. Akrilne boje.
5. Četke, škare, spužva (spužva), keramički tanjur ili paleta za miješanje boja.
6. PVA ljepilo (ili specijalno decoupage ljepilo).
7. 3D Potch (ili prozirni volumetrijski obris gela).
8. Akrilni lak (ili gornji premaz za dekupaž).
Prva faza. Prije svega, potrebno je obraditi naš radni komad tako da boja i ubrus bolje leže na površini, a gotov proizvod traje dulje. Upotrijebite bijelo tlo za drvo i karton. Ako nemate zemlju, radni komad možete obojiti bijelom akrilnom bojom kako stablo ne bi blistalo kroz ubrus. Premazivanje obratka tlom ili bojom može se obaviti bilo kojim sintetičkim četkom. Kad je cijela prednja strana radnog dijela prekrivena zemljom, ostavite je dok se potpuno ne osuši.

Druga faza. Sada možete početi primjenjivati ​​dekupažni ubrus. Da biste to učinili, izrežite motiv odgovarajuće veličine i odvojite od njega 2 donja sloja, ostavljajući samo gornji tanki sloj sa slikom.

Kako bi ubrus ležao ravan, bez mjehurića zraka i bora, može se nanijeti na radni komad običnom vodom. Umočemo malo vode u sredinu salvete i počnemo se mokrom četkom kretati od središta do rubova pazeći da salveta leži ravno na ploči.

Ako se ipak formiraju bore ili mjehurići zraka, ubrus se može pažljivo podići povlačenjem po suhom rubu i ponovno zaglađivanje četkom. Dolazeći do rubova salvete, jednako ih pažljivo "ljepite" vodom jednu za drugom.

Nakon toga možete pristupiti pravom lijepljenju salvete. Uzimamo decoupage ljepilo ili PVA ljepilo (može se malo razrijediti vodom) i nježno nanosimo preko mokrog ručnika. Čekamo sušenje.
Treća faza. Budući da salveta ne zauzima cijelu površinu obratka, slobodna područja također je potrebno ukrasiti. Da biste to učinili, promiješajte na poleđini keramičke ploče ili na paleti akrilne boje željene boje. U ovom slučaju korištena je svijetlo siva boja, dobivena miješanjem bijele i crne boje. Premažemo gornji dio ploče, a također pažljivo obojimo bočne zidove.
Da bismo stvorili učinak glatkog prijelaza boje boje u ubrus i sakrili njegove granice, koristimo običnu spužvicu od pjene. Umočite spužvu u sivu boju i hodajte je po rubu salvete pokretima "natapanja". Također, kako biste dodatno ukrasili radni komad, možete ponovno uz pomoć spužve i srebrne akrilne boje obilaziti cijeli rub ploče. Najmanja srebrnasta svjetlucanja dat će proizvodu „elegantniji“ izgled.

Četvrta faza. Kad se radni komad potpuno osuši, uzmite 3D flaster ili prozirnu konturu volumena i zaokružite predmete na slici koje želite vizualno istaknuti. U ovom su slučaju istaknuti Eiffelov toranj i natpis "Pariz".

Nakon sušenja 3D-tatch postaje proziran i stvara volumetrijski učinak. Suši se dosta dugo, jer se nanosi u debelom sloju. Stoga se radni komad može sigurno ostaviti preko noći, a sljedeći dan premazati u 2-4 sloja akrilom ili gornjim premazom za odvajanje. Ne štedite lak ako ubuduće namjeravate koristiti ploču za rezanje proizvoda, jer će je morati oprati. Bolje je zaštititi rad s četiri sloja laka. Ako ploču namjeravate koristiti samo za ukrašavanje kuhinje, možete se ograničiti na dva sloja. Svaki sloj se suši 20-30 minuta, na kraju se lak osuši u jednom danu.
Eto, to je to, ploča s Parizom je spremna! Sada ona može ukrasiti vašu kuhinju i oduševiti oko.