Očistimo hladnjak prijenosnog računala od prašine

Najčešće, nakon kupnje laptopa, uopće ne razmišljamo o njegovom stanju - već smo ga kupili, tako da ga možete koristiti koliko želite! Stavite na koljena, tepih, plahtu, sjednite pored mačke i šalicu kave / čaja za uživanje u gledanju filma.
Ali nije tako jednostavno. Doslovno nakon šest mjeseci takvog korištenja, laptop počinje stvarati buku, puštati, zujati, kucati i stvarati druge uznemirujuće zvukove. I ne samo objavljivati, već i pregrijati ili čak isključiti. Što se dogodilo s računalom?
Činjenica je da unutar prijenosnog računala postoji hladnjak, zahvaljujući kojem se cijeli unutarnji sustav hladi. A kad je računalo prisilno stajati na mekoj površini, njegovo prozračivanje jednostavno je prekriveno dekom, pokrivačem itd. Prašina se uvlači unutra, nakon čega se boja začepljuje. Pogledajmo točke kako samostalno očistiti prijenosno računalo od prašine.
Prvi korak
Razmotrite čitatelja na laptopu tvrtke Lenovo. U stvari, nema nikakve osnovne razlike, osim što se poklopac može pomaknuti ili smjestiti u sredini prijenosnog računala. U mom slučaju, obrnuto računalo izgleda ovako:

A evo i samog poklopca sa 6 malih vijka koje moramo odvrnuti. Ovako izgleda laptop s labavim poklopcem.

Drugi korak
Tako smo došli do samog hladnjaka. Kao što vidite na slici, hladnjak je zaštićen malom pločicom koja se drži na 4 vijka, koju također moramo pažljivo odvrnuti. Upozorenje! Ne gubite vijke, vrlo su mali, ali nakon njihovog gubitka nećemo moći raditi s prijenosnim računalima.
Za:

nakon:

Sad kad je hladnjak otvoren, možemo odmah početi s čišćenjem.
Treći korak
Pažljivo izvadimo ventilator i pomoću najobičnije četke počnemo čistiti svako njegovo sječivo od prašine:

Nakon čišćenja obratite pažnju na mjesto na kojem se nalazio ventilator:

A evo i samog roštilja kroz koji se hladi laptop.
Prije čišćenja:

nakon:

Rešetkom očistimo istom četkom.
Četvrti korak
I na kraju, posljednji korak prije sastavljanja prijenosnog računala je podmazivanje osi ventilatora:

Za to je pogodno obično strojno ulje, na primjer, iz šivaćih strojeva. Imao sam posebno rafinirano ulje, posebno kupljeno za čišćenje hladnjaka, kojeg, gotovo da i nema. Ali par kapi nam je dovoljno.
Peti korak, konačno.
Sada ostaje samo vratiti sve na svoje mjesto - umetnite ventilator, zategnite ploču i poklopac. Sada će vas laptop ugoditi svojim tihim radom najmanje mjesec dana. Čak i ako nema buke nakon tog razdoblja, savjetujemo vam da čistite svaka dva mjeseca. Sretno!