Indikator sonde bez baterija

Najjednostavnije poslove povezane s električnom energijom teško je obaviti bez mjernih alata.
Nije potrebno mjeriti parametre električnog kruga testerom, u mnogim je slučajevima prikladnije učiniti univerzalnom sondom koja inficira prisutnost tih parametara pomoću svjetlosnih signala. To je sasvim dovoljno za praktičan i siguran rad s električnim krugovima.
Razmatrani krug sonde indikatora ne sadrži baterije. Umjesto energije koja se obično koristi u sondi za baterije, koristi se energija napunjenog kondenzatora.
Funkcionalnost.
Sonda vam omogućuje kontrolu prisutnosti izmjeničnog i istosmjernog napona u rasponu od 24 do 220 V, provedite kontinuitet električnog kruga s otporom do 60 kOhm i odredite polaritet u istosmjernim krugovima.
Kad su sonde XP1 i XP2 spojene na izvor istosmjerne struje u skladu s ulaznom polarnošću, svijetli zeleni LED HL1, što ukazuje na ne samo nazočnost konstantnog napona u kontroliranom krugu, već i na plus u dodirnoj točki sonde XP1.
Promjena polariteta sondi u suprotnu, svijetli crveni LED HL2, što osim prisutnosti napona, ukazuje na kontakt s plusom sonde HP2.
Prilikom praćenja izmjeničnog napona obje LED lampice istovremeno svijetle.
Neprekinutost kruga tijekom razgovora označava se osvjetljenjem crvene LED HL2.
Te se informacije mogu dobiti s samo dvije LED diode ugrađene u ovu jednostavnu indikatorsku sondu.

Dizajn sonde
Radio komponente. Da biste implementirali uređaj, morate kupiti ili pronaći u svom inventaru sljedeće podatke:
Otpornici R1-220 kOhm i R2-20 kOhm, snage 2W, R3-6,8 kOhm;
LED HL1 - AL 307G, HL2 - AL 307B;
Diode KD2 - VD5 - KD103 (moguća zamjena KD 102);
Zener dioda VD1 - KS222ZH (moguća zamjena KS220Zh, KS522A);
Kondenzator C1 - K50-6 1000x25.
Kućište. Izbor slučaja treba posvetiti posebnoj pažnji - praktičnost rada s sondom ovisi o njezinoj konfiguraciji i dimenzijama. Razmotrimo dvije mogućnosti slučajeva. U prvoj verziji koristi se poklopac releja, u drugoj - slučaj nepoznatog uređaja.

U slučajevima se rade rupe za izvlačenje žice pomoću sonde XP2, instaliraju se LED-ovi (samo za prvu mogućnost) i XP1 sonde su pričvršćene.
Naknadu. Dimenzije kućišta određuju geometriju ploče. Montaža se može montirati, ali nije teško napraviti na tiskanoj ploči. Sve radio komponente (osim LED-a u prvoj verziji) ugrađene su na ploču koja je montirana unutar kućišta.

Nakon postavljanja ploče u kućište i lemljenja vodiča na sonde XP1 i XP2, sonde - indikatori su spremni za rad. Uređaj nije potrebno prilagoditi.
Vrijeme punjenja kondenzatora sonde na naponu u rasponu od 220-24V je 3-25 sec. Vrijeme pražnjenja kondenzatora s kratkim spojem sonde je najmanje 2 minute.