Decoupage ploče

U ovoj majstorskoj klasi reći ću vam kako jednostavnu ploču pretvoriti u ukrasni predmet interijera pomoću tehnike decoupage i tehnike bojenja na licu mjesta.
Za rad su nam potrebni:
1. Staklena ploča.
2. Uložak je gust, troslojni.
3. Akrilni lak za umjetnička djela.
4. Akrilne boje za umjetnička djela.
5. Obrisi stakla i keramike tvrtke "Sonet".
6. Građevinsko ljepilo PVA.
7. Četke.
8. Papirnati papir "nulevka".

1. korak Izložimo salvetu, na nju stavimo tanjur, odaberemo ulomak s kojim ćemo ukrasiti tanjur, zaokružiti ga i izrezati. Od izrezanog fragmenta odvojimo gornji sloj sa slikom, nastavit ćemo raditi s njom.

2. korak Vezivne salvete. Da biste to učinili, ploču operite bilo kojim deterdžentom i osušite. Tanjur okrenite naopako i na njega stavite ubrus s uzorkom prema dolje. Zatim pomoću ventilacijske četke nježno ventilirajte vodu na ubrus, sve dok nije sasvim vlažna. Nakon toga, prstima ili četkom izravnajte ubrus na tanjuru, uklanjajući nabore i mjehuriće zraka. Zatim razrijedimo PVA ljepilo do tekućeg stanja i ulijemo malo ljepila u sredinu tanjura. Od središta do rubova počinjemo razmazati ubrus, posebno pažljivo radeći ga oko rubova. Sve se mora učiniti vrlo pažljivo, laganim dodirima, kao vlažna maramica lako se proteže i lomi! Zatim osušite ubrus sušilom za kosu.

Evo lijepljenog i osušenog ubrusa.

3. korak VAŽNO! Lakirane maramice. Lakiranje će zaštititi ubrus tijekom daljnjeg lakiranja od impregnacije bojom i dati sliku bogatoj boji! Ljepljeni i osušeni ubrus prekriven je akrilnim lakom u 2 sloja sa sušilom za kosu svakog sloja. Nakon lakiranja brusnim papirom uklonite suvišne komade tkiva na rubovima i lagano posušite preostale nabore.

4. korak Temeljni premaz. Na osušeni lakirani ubrus s komadom pjenaste gume nanesite bijelu akrilnu boju metodom "stick". Prvi sloj treba biti tanak, osušite ga sušilom za kosu, nanesite drugi sloj i također osušite. Nadalje, ploču možete prekriti akrilnom bojom, koja odgovara boji vašeg ubrusa, i lakirati se tako da stražnja strana tanjura također izgleda lijepo.

5. korak Slikanje po konturama. U ovom slučaju, uzorak salvete kruži se staklom sa zlatnim i srebrnim konturama pomoću tehnike točkastih i konturnih (čvrstih) boja, što ploči daje dodatni dekorativni učinak.