Dekupaža ploče za rezanje

Tehnika decoupage u posljednje vrijeme postaje sve popularnija. To je lakirano nanošenje salveta, razglednica ili raznih papirnatih slika. Dekupažom možete ukrasiti apsolutno bilo koju površinu - od namještaja do banalne ploče za rezanje. Na njezinom ćemo primjeru početi svladati osnove ove tehnike. Neće proći puno vremena, a rezultat vas sigurno neće razočarati.
Stoga nam trebaju:
1. Daska za rezanje.
2. Bijela akrilna boja ili akrilni temeljni premaz.
3. Akrilni lak.
4. Ljepilo za decoupage (može se zamijeniti s uobičajenim PVA).
5. brusni papir (nulevka).
6. Papirnati ubrus.
7. Četkica.
8. Pjenasta spužva.

Prvo, površina naše ploče mora se temeljno premazati. Da biste to učinili, nanesite bijelu akrilnu boju u 2 sloja s intermedijarnom spužvom na nju.

Iz unaprijed odabranih salveta izrezali smo željeni sastav i pažljivo uklonili višak papirnog sloja s njega. Pazite ako je ubrus dvoslojni, 1 sloj će biti suvišan, ali ako je troslojni, onda 2 sloja.

Crtež stavljamo na površinu ploče i pažljivo ga prekrivamo ljepilom razrijeđenim vodom u omjeru 50/50. Učinite to vrlo pažljivo od sredine do rubova. A bez toga, tanka krpa od ljepila postat će još ranjivija. Pokušajte izgladiti bore laganim pokretima četkice.

Pustite da se ljepilo neko vrijeme osuši.

Ako je vaš sastav samo djelomično zauzeo površinu ploče, tada bi trebali biti ukrašeni i prazni prostori. Izdubite komad spužve u odgovarajućoj nijansi akrilne boje i "lopite" prazne prostore. Za to ne biste trebali koristiti gouache, inače će se nakon nanošenja laka razmazati, a vaša ploča će izgledati neuredno. Nakon sušenja četkom ili spužvom nanesite akrilni lak i ostavite da se ponovo osuši. Ne brinite, lak će isprva biti bijel, a kad se osuši, postupno postaje proziran.

Uzmi brusnu papir-nulevku i pažljivo je provući duž bočnog reza ploče za rezanje. Tako ćete izbrisati male nedostatke u obliku boje ili ljepila.

Po želji možete još jednom lakirati po površini. Što više takvih slojeva laka - to će vaš rad biti duži. Pa, ako odlučite koristiti ploču prema njezinoj namjeni, tada trebate staviti još jedan sloj bilo kojeg laka za namještaj. Ne zaboravite da se akril ispere vodom.
A evo što otprilike možete dobiti:

Usput, cijeli postupak trajao je samo 2 sata, a onda samo zbog sušenja!