Topla dimljena riba s punjenjem

Kod kuće, vruće dimljena riba uopće nije teška, a prednosti prirodnog proizvoda izvrsnog ukusa i originalnog mirisa, uz nedostatak popularne kemije (tekućeg dima) su neosporne.
Za kuhanje vruće dimljene ribe trebat će vam sljedeća oprema, pribor i proizvodi:
- dimnjak (redoviti pravokutni, s dvije mreže, u prodaji od prosječno 400 rubalja, ne biste trebali kupovati skupe, oni zapravo imaju isti učinak pušenja);
- piljevina ili grančice (stablo jabuke, jelša, trešnja itd.);
- posuđe za namakanje piljevine;
- riba (smuđ, štuka, pastrmka i dr.);
- luk, češnjak, začini, limun;
- drva za ogrjev, ognjište (roštilj).
Razmislite o postupnoj proizvodnji proizvoda.
1. Za pušenje pripremite stablo: jelšu ili stablo jabuke. Po želji u piljevinu dodajte trešnja, dunja i smreka. Možete koristiti kalibriranu piljevinu iz supermarketa. Pakiranje piljevine dovoljno je 2-3 puta i ne biste ih trebali puno koristiti. Namočite piljevinu 20 minuta, a zatim ravnomjerno položite na dno dimnjaka tanki sloj.

2. Ribu možete dodati malo unaprijed. Ispirali smo je i oprali. Punjenje pravimo od mješavine sitno sjeckanog luka, češnjaka, limuna bez koštice, papra, soli. U trbuh položite nadjev. Ribu stavljamo u jelo tako da izlazi višak vlage.

3. Izložimo proizvod na rešetku, a ne previše čvrsto i spustimo ga u dimnjak.

4. Zapalimo vatru, pustimo da malo gori prije stvaranja ugljena.
5. Zatvorite dimnjak i zapalite ga. Kao roštilj možete koristiti i roštilj i običan krijes, samo tako osiguravajući ravnomjerno mjesto za dimnjak i dobru toplinu. Zapravo, riba treba biti pečena i lagano dimljena, što nije manje važno za zdravlje. (foto 8)
6. U prosjeku, nakon 25-30 minuta, ovisno o toplini vatre i veličini ribe, uklanjamo dimnjak i postavljamo ga na komad ploče. Ostavite da se dimnica hladi oko 10 minuta. Zatim uz pomoć zakrivljenih žica vadimo mreže s ribama. Još uvijek toplo stavimo na jelo da se ne lijepi za roštilj.

Kuhana riba ukusna je ne samo vruća, ona dobiva posebnu pikantnost kad se ohladi. Možete je jesti nježno otkrivajući trbuh, dok se vaga i kosti lako odvajaju. Gotovo većina vrsta ribe podvrgava se takvom kuhanju: vrana, štuka, srebrni šaran, pastrmka, losos, samo ih treba prerezati trbuhom do leđa, a zatim presaviti tako da se puši.