Sova iz bajke

U posljednje vrijeme sve je više vlasnika privatnih kuća i prigradskih prostora, umorni od sveprisutnih plastičnih ukrasa, radije dizajniraju svoje posjede u etno, narodnom, a ponekad čak i bajkovitom stilu. Takva situacija omogućava odraslima da se riješe tehnogenog stresa i odaje dječjoj mašti doprinoseći punom obiteljskom odmoru.
Jedan od glavnih elemenata bajkovitog stila je vrtna skulptura izrađena od drveta. Gotovi proizvodi prilično su skupi i nisu uvijek prikladni za određeno mjesto, ali jednostavnim alatom, željom i nekoliko večeri slobodnog vremena svatko može napraviti vrtnu skulpturu od drva vlastitim rukama.
U našem primjeru mudra i zaljubljena sova bit će bajkoviti lik. Skulptorska slika sove izgleda vrlo lako na prepoznatljivim crtama i izgleda na verandi i u vrtu.
Prikladno je koristiti lipu kao materijal. Prikladno drvo, leži na suhom mjestu najmanje šest mjeseci, s minimalnim brojem čvorova, pukotina i drugih oštećenja.
• Prvo otklonite obradni komad duljine 40 - 50 centimetara i učvrstite ga radi praktičnosti samoreznim vijkom na komadu šperploče.

• Pomoću sjekire i, ako postoji takva prilika, specijalnim diskom za drva na kutnim brusilicama, oblikovat ćemo obrise buduće skulpture.

• Slijedi razvoj malih dijelova. Možete unaprijed zacrtati glavne crte ili se osloniti na vlastito oko. Rad treba oštriti običnim nožem ili nožem za dovratke. Bit će sjajno ako u arsenalu postoje jedno ili dva polukružna dleta. Savjet se povremeno korigira na kožnom pojasu s polirajućom pastom. Morate biti vrlo oprezni kako bi se spriječile osobne ozljede. Ako je moguće, alat objema rukama držite i dobro ga pričvrstite na stol.
Približni rezultat ovog koraka prikazan je na fotografiji.

• Sada se trebate pobrinuti za završnicu. Dobiveni proizvod obrađuje se toniranim zaštitnim spojevima dizajniranim za vanjsku upotrebu. Boju je najbolje odabrati bliže prirodnoj.

• Kako biste uklonili podignutu hrpu i oživili šljivovicu, proizvod lagano obradite brusnim papirom s finim zrnom.

• Skulptura temeljito očišćena od prašine koja se formirala tijekom brušenja prekrivena je s dva sloja otpornog na vremenske uvjete.

• Kad se lak potpuno osuši, nanose se završni dodiri: zjenice napunite crnom bojom, a sam obim očiju prekrijte sastavom koji svijetli u mraku, na primjer, Firefly lak.

Smjestivši skulpturu tako da je osvijetljena tijekom dana, ali nije odmah upala u oči, možete biti prilično iznenađeni.