Ako je vrijeme za promjenu ograde

Danas mnogi vlasnici privatnih kuća odabiru jeftinu ogradu od valovitog kartona kao ogradu. I to je u potpunosti opravdano, jer takvi dizajni pružaju priliku za uštedu vremena i novca. Ali uvijek zapamtite - štednja bi trebala biti ekonomična, ali u razumnim granicama, tako da u budućnosti neće doći do nepredviđenih više sile u obliku dodatnih financijskih troškova. Stoga je izuzetno važno naučiti kako odabrati pravi materijal i poštivati ​​osnovne zahtjeve za ugradnju profiliranog lima. Pročitajte više u ovom članku.

Korisni savjeti

Ako na teritoriju nije moguće izgraditi kapitalnu kamenu ogradu, alternativa u ovoj situaciji - ograda od valovitog kartona - jeftina je i vesela, kako kažu. Kao glavni građevinski materijal za njega koriste se metalni listovi raznih profila, koji se popularno nazivaju valovita ploča.


Ovo je jedan od najpristupačnijih, jeftinih i praktičnih građevinskih materijala, koji se smatra najboljim u pogledu instalacijskih radova. Postavljanje takve ograde može se provesti u kratkom vremenu samostalno ili uz pomoć plaće. Ali uvijek zapamtite da je glavna stvar da nekvalificirani obrtnici i iskreno jeftini materijali možda ne opravdavaju vaša očekivanja. Stoga ili napravite sve sami, po savjetu profesionalaca, ili zaposlite isključivo kompetentne i iskusne stručnjake za rad.
Ograde od valovite ploče najjeftinija su ograda, međutim, kako biste vjerno poslužili više od desetak godina, morate vrlo odgovorno i kompetentno pristupiti izboru materijala i samom postupku ugradnje. Iskusni majstori znaju da su za svaku vrstu ograđenih konstrukcija izuzetno važne karakteristike čvrstoće. Dobra ograda od "zadane" valovite ploče potrebna je za jednostavno podnošenje različitih mehaničkih naprezanja i agresivnih utjecaja okoline. Inače, u čemu je smisao?

Vrlo često, kako bi uštedjeli novac, biraju valoviti profil debljine 0,4 mm ili čak i manje. Kao rezultat toga, u samo nekoliko godina rada ograda poprima nezavidan izgled: postaje prekrivena višestrukim udubljenjima i gubi estetsku privlačnost. Imajte na umu da se profilirani listovi debljine 0,5 mm malo razlikuju u pogledu cijene, ali njihova upotreba osigurava sigurnost atraktivnog izgleda zaštitne ograde.

Suptilnosti postavljanja ograde

 • Što je veća udaljenost između pojedinih metalnih nosača ograde, manje profila cijevi će biti potrebno, odnosno, niži su vaši financijski troškovi. Međutim, ne štedite puno. Kvaliteta cijele ograde ovisit će o kvaliteti izrađenog metalnog okvira - to uvijek zapamtite. U ovom slučaju iskusni profesionalci snažno preporučuju postavljanje čeličnih stupova na udaljenosti od oko 2,5 metra. Upravo će ovaj raspored značajno smanjiti vrijednost mehaničkog opterećenja na valovitoj ploči.
 • Ako će udaljenost između stupova iznositi oko 3 metra ili više, tada će profilirani listovi, bez obzira na to koliko su učvršćeni, uvijek osjetiti značajan mehanički stres i mogu se vremenom početi deformirati. Kad metalni nosači nisu dobro učvršćeni, vrlo je vjerojatno da ćete u jednom trenutku pronaći ogradu koja leži na zemlji. Stoga, štedite mudro. Trajnost građevne ovojnice izravno ovisi o snazi ​​pričvršćenja metalnih nosača.

Savjeti profesionalaca

Ponekad, kako bi se smanjili troškovi izgradnje ograde, u praksi se često koriste kratke metalne cijevi. Obično se uvlače u zemlju do plitke dubine ili se kopaju u tlo maksimalno 30-40 cm, dok betoniranje u ovom slučaju najčešće igra čisto simboličku ulogu. Ne morate to raditi, jer nakon nekoliko godina uz dugotrajne i jake nalete vjetra, ograda s profiliranog lima može jednostavno pasti.

Da biste to izbjegli, za postavljanje nosača stalka potrebno je odabrati isključivo profilirane cijevi (60x60 mm) duljine najmanje 3 metra. Čelična cijev trebala bi biti smještena u zemlji na dubini od 1,20 metara. Ovo je preduvjet, čija će se primjena jamčiti pouzdanost i sigurnost gotovog metala tijekom rada.

Vrlo često neiskusni majstori predlažu uporabu neobojenih listova, uvjeravajući kako će se savršeno nositi sa bilo kojim "simptomima" korozije, budući da su tijekom procesa proizvodnje vruće pocinčani. Ali u praksi se ispostavilo da će nakon 1-2 godine na vanjskoj površini neobojenog profiliranog lima vjerovatno početi oblikovati neoblične tamne mrlje, a s vremenom će proizvod izgubiti svoj netaknuti sjaj. Stoga je za pouzdanu zaštitu od korozije "plak" potrebno primijeniti radikalnije metode, na primjer, površinsku obradu listova polimerima, a bolje je koristiti gotove obojene proizvode.

Primjenjujući ove preporuke u praksi, moći ćete napraviti ogradu od valovitog kartona uistinu stabilnom, izdržljivom i pouzdanom.

Osnovna pravila instalacije

Za ograde od valovitog kartona, čija visina ne prelazi 2,5 metra, bolje je koristiti posebne profilirane listove marke "C" s visinom valovitosti ne većom od 21 mm - u ovom slučaju ovo je najoptimalnija opcija. Ako je visina metalne ograde veća od 2 metra, kao i u slučaju jakih mehaničkih opterećenja, poželjnije je koristiti materijale razreda c20 i c21.

Također je potrebno obratiti pažnju na karakteristike premaza profiliranih listova, koji se trenutno prodaju u nekoliko osnovnih verzija: pocinčana ili polimerna površina. Stručnjaci savjetuju kupnju materijala s polimernim premazom. Cijena mu je skuplja od pocinčanog lima, ali visoki trošak je više nego nadoknađen trajanjem njegova rada.
U prvoj fazi izgradnje ograde od valovitog kartona potrebno je označiti teritorij. Nakon toga se polaže temelj. Neki majstori preporučuju odustati od betoniranja, ali imajte na umu da ovi savjeti nisu uvijek korisni, jer se stupovi u zemlju mogu koristiti samo na određenim vrstama tla. Danas se najčešće koriste 2 vrste temelja: traka, koja je raspoređena po cijeloj ogradi, i lokalna, kada su samo stupovi betonski. Druga opcija troši manje vremena, ali prva je pouzdanija.

Detaljan plan rada

 • Prije svega, potrebno je izbušiti rupe duboke najmanje 1 metar.
 • Nakon toga, na dno je preporučljivo položiti krovni materijal, koji će poslužiti kao hidroizolacija.
 • Tada se postavljaju same cijevi i provodi se postupak betoniranja.
 • Prije nego što nastavite s postavljanjem stupova, morate odlučiti o izboru materijala. Ako koristite profilirane postove izrađene od metala, svakako biste trebali uzeti u obzir neke nijanse. Optimalna debljina cijevi treba biti najmanje 2-3 mm - to će osigurati potrebne parametre karakteristike krutosti i čvrstoće. Kopajte čelične stupove u zemlju do dubine od 1,15 do 1,5 metara. Ovo će osigurati nosačima dobru stabilnost.
  Mora se zapamtiti da se ugradnja apsolutno bilo kojih stupova za nosače ograde odbija od kutnog elementa. Neki obrtnici započinju ugradnju iz središnjeg stupa, koji se nalazi u sredini, ali to nije u redu.
 • Sljedeći korak je ugradnja dodatnih skakača između betoniranih nosača. Jumpers su poprečne grede određenog presjeka, na koje će naknadno biti pričvršćena valovita ploča. Broj skakača izravno ovisi o visini ograde. Na visini od 3 metra, preporučljivo je koristiti najmanje 4 komada.
 • Nakon završetka osnovnih instalacijskih radova potrebno je obojiti metalni okvir kako bi se zaštitio od hrđe. Nakon kiše vrlo često se na unutarnjoj strani metalne ograde od skakača formiraju zahrđali mrlje - izgleda, blago rečeno, estetski.
 • Posljednji trenutak ugradnje ograde je izravno postavljanje valovite ploče na metalni okvir. Pričvršćivanje profiliranih listova vrši se posebnim vijcima s gumenom brtvom i bušilicom na kraju. Jedan od najprijatnijih trenutaka ogradnje uređaja s valovitog dasaka je nedostatak potrebe za korištenjem posebne opreme, budući da su listovi prilično lagani - težina 1 m2 ne prelazi 5 kg.