Stol s domaćim nakovnjačama

Ako se bavite kovačkim poslovima (a nije važno, kod kuće ili u radionici), izuzetno je važno pravilno organizirati radno mjesto kako bi radni proces bio što udobniji. A jedno od rješenja ovog problema je domaća nakovnja s vijcima, koju možete napraviti sami.

Glavne faze rada

Budući da je ova opcija nakovanj - proračun, upotrijebit ćemo stari porok, koji treba malo poboljšati. Potrebno je zavariti jednu maticu na unutarnje strane ručki (bliže podnožju), a zatim ugraditi krutu oprugu (prikladno je hvatati rubove plinskim ili električnim zavarivanjem).
Dalje, na tokarilici, potrebno je brusiti okrugli dio ispod promjera studenca, tako da čeljusti poroka čvršće pritisnu jedna na drugu. Zatim se vanjska površina čeljusti mora brusiti brusilicom.

Sada možete početi izravno proizvoditi sam nakovanj. Da biste to učinili, trebat će vam komad čelične I-grede, kao i debela metalna "palačinka", koja će djelovati kao nakovnja - oba se dijela moraju spojiti zavarivanjem.

Na dno I-zrake trebate zavariti čelični lim pravokutnog oblika, a na vrh - ploču s utorom u kojem će porok "sjesti". Sve elemente popravljamo zavarivanjem. Za veći otpor na dnu donje ploče potrebno je zavariti još jedan kvadratni čelični lim.

Nakon završetka zavarivačkih radova sve spojeve treba očistiti brusilicom, a površinu brusiti i lakirati. Domaća nakovnja s vijcima spremna je za upotrebu. Kompaktne je veličine i praktičan. Takav vertikalni stol za kovaštvo je koristan u bilo kojoj radionici.