Napravite rezač za boce

Domaći uređaji koji se koriste za rezanje boca, kao i druge staklene posude i posude, najčešće se izrađuju na osnovi uobičajenog rezača za staklo. Međutim, takvi su uređaji prilično primitivni i ne nose se uvijek sa zadatkom koji im je dodijeljen.

Nešto naprednija inačica rezača za boce djeluje malo drugačije - rezanje je stakla zagrijavanjem vrućim nichrome nitima. U ovom je slučaju moguće postići oštriji i ravnomjerniji rez nego kod upotrebe uređaja izrađenih na osnovi rezača za staklo.

Glavne faze rada

Transformator s matričnog pisača koristi se kao izvor napajanja zajedno s upravljačkom pločom - sadrži prekidač, filtere napajanja i osigurač. Poželjno je da osigurač bude 3 A. Ako sklopna ploča ima slabiji osigurač (1 A ili 2 A), tada ga treba ponovo lemiti.

Da biste olakšali rezanje boce, nichrome nit mora biti povezan metalnim prstenima. Jedan prsten je fiksiran, na primjer, čavlom u zidu ili drugom izbočinom, a drugi se mora povući. Da biste poravnali nichrome nit, potrebno ga je zagrijati i lagano povući. Nakon hlađenja, žica se neće uvijati u zavoje.

Rezač boca na poslu

Jedna žica će izgorjeti, tako da je bolje odmah dvostruko uviti u obliku spirale. Napravimo jedno okretanje oko boce, uključimo transformator, povučemo nit i držimo nekoliko sekundi. Brzo uklonite žicu i mjesto "kauterizacije" ohladite vodom. Kao rezultat, boca se izrezuje savršeno i praktično bez čipsa.