Kako napraviti jednostavan kajak od grana i prilijepiti film

Domaći kajak možete napraviti od dostupnih materijala. Za provedbu ove ideje bit će potrebne obične grane (bolje je koristiti bagrem, jer je stablo vrlo fleksibilno), kao i zalijepiti film i vrpcu. Grane se u šumi mogu naći bez problema, a film i vrpca koštaju peni, pa je kajak moguće napraviti „besplatno“.

Glavne faze rada

Prije svega, trebate rezati grane odgovarajuće debljine i duljine, nakon čega ih očistimo od izdanaka lišćem i trnjem. Zatim duge grane odložimo u stranu i upletemo se u kratke šipke - od njih je potrebno saviti prstenove različitog promjera. Možete saviti grane i na koljenu, i na prikladniji način, koristeći deblo drveća u tu svrhu.

Nakon što se grana savije u prsten, njeni se rubovi moraju učvrstiti trakom. Istodobno, imajte na umu da je za kajakaštvo najbolje koristiti "uparene" prstenove, odnosno koji se sastoje od dvije grane. U tom će slučaju okvir broda biti krutiji i izdržljiviji. Između sebe, grane su također pričvršćene pomoću trake.

Postupak montaže okvira

U sljedećoj fazi povezujemo tri velika prstena pod pravim kutom jedan s drugim. Također će trebati četiri srednja i četiri mala prstena. Sada uzimamo duge grane i započinjemo sastavljati okvir kajaka, čvrsto povezujući grane trakom. Za veću pouzdanost možete koristiti ojačanu traku.

Gotov okvir broda prekriven je s nekoliko slojeva prianjajućeg filma. Kajak je spreman za kupanje. Za više informacija o tome kako napraviti kajak vlastitim rukama, pogledajte video na web mjestu.