Pomični držač za pričvršćivanje kugle od kugličnog zgloba


Nakon popravka automobila ostaju istrošeni dijelovi i sklopovi koji nisu pogodni za izravnu uporabu, ali koji imaju određenu vrijednost, kako zbog materijala, tako i zbog ostatka funkcionalnosti.
U tom smislu, kuglični spoj prednjeg ovjesa automobila izrađen od visokokvalitetnog čelika i zadržavajući pokretljivost u zglobu nije iznimka. Ako nemate pojma kako ga koristiti u budućnosti, onda možete pogledati razne izvore i pronaći prikladnu i korisnu opciju za vas.

Sada ćemo razmotriti mogućnost korištenja starog istrošenog kugličnog zgloba kao pomičnog držača s tri stupnja slobode za ugradnju brusilice. Što za to moramo imati na raspolaganju?

Bit će potrebno


Trebat će nam prilično malo najčešćih alata, materijala i učvršćenja:
  • klupice viseće;
  • stroj za zavarivanje;
  • Kutna brusilica;
  • čekić;
  • prstenasti ključevi;
  • šesterokutni adapter s unutarnjim navojem;
  • vijak ili zapinjač, ​​podlošci (ravni i gravure) i matice;
  • bušilica s bušilicom i palicom u obliku križa;
  • vijci sa širokim podloškama.

Izrada prikladnog nosača


1. Kuglični ležaj stegnite u vijse, privijte "urođenu" maticu na navoj ako ostane netaknut ili odaberemo sličan. Na prstu zavarivamo maticu zavarivačem tako da se dobije čvrsta jednodijelna veza. Da biste to učinili, čekićem zavarivajte šav kako biste uklonili kamencu, a po potrebi ponovo zavarite oslabljena mjesta.

2. Zatim uzmemo šesterostrani adapter s unutarnjim navojem, čija je vanjska veličina usporediva s navojnom rupom u matici. Zavarimo ga na maticu, držeći se za štap zavišen u adapter.

3. Zatim stegnite osovinicu ili vijak u vicu i skratite je sa strane glave uz pomoć brusilice na potrebnu duljinu, ostavljajući odjeljak s navojem na jednom kraju koji je iste veličine kao unutarnji navoj adaptera.

4. Popravljamo modernizirani kuglični spoj na površini radne ploče na mjestu koje će biti prikladno za budući rad s brusilicom, uzimajući u obzir produženje držača i težinu brusilice.

Da bismo to učinili, koristeći pričvrsne rupe kugličnog zgloba kao oznaku, bušilicu probušimo kroz bazu i bušilicu prikladnog promjera i dužine.
Pomoću iste bušilice i križa u obliku križa uvrtamo vijke širokim podloškama u drvenu podlogu radne ploče, fokusirajući se na prethodno izbušene rupe i odgovarajuće mjesto gotovo gotovog držača.
Provjeravamo čvrstoću fiksiranja kugličnog zgloba na površini radne ploče i, ako je potrebno, zategnemo vijke sve dok se ne postigne željeni rezultat.
5. Navijte šipku s navojem u adapter na vrhu, na koji su unaprijed postavljene dvije podloška za graviranje i matice.
6. Sada ostaje da zavijte šipku u navojnu rupu na stražnjoj strani kućišta brusilice, gdje je bila ručka, i čvrsto zategnite matice odgovarajućim prstenastim ključem.

Takva montaža brusilice oslobađa ruke i omogućuje vam postavljanje alata u bilo koji položaj koji će biti najprikladniji za obavljanje određene operacije pri radu s metalom i drugim materijalima.

Može se dogoditi da težina brusilice premaši silu trenja u zglobu kuglice, posebno ako je jako istrošena. U ovom slučaju, ne može se postići očekivani rezultat - fiksiranje alata u željenom položaju.
No taj se temeljni problem lako uklanja. Najjednostavnija opcija: trebali biste okrenuti ležaj i nekoliko puta namjerno udariti čekićem u tijelo, uzrokujući da se deformira. Kao rezultat, to će čvršće stisnuti kuglu prsta i povećati silu trenja u zglobu.

Druga verzija za poboljšanje performansi našeg domaćeg držača tehnički je kompetentnija. Potrebno je izbušiti dno kućišta kugličnog zgloba, izrezati navoj u njemu i zaviti u odgovarajući vijak. Pomoću nje možete prilagoditi silu trenja u nosaču i čak je popraviti u pravom položaju.

Pogledajte detaljni video