Jednostavna lagana glazba na 220 V

Ovo je najjednostavnija lagana glazba ima samo jedan element. Da, apsolutno jedno i ništa osim: nema otpornika, nema tranzistora ... Sasvim je moguće montirati takvu svjetlosnu i glazbenu instalaciju u 30 minuta. Sve što trebate je jedan relejni uređaj.
Solid state releji pojavili su se na tržištu relativno nedavno i već su samouvjereno osvojili tržište elektronike. Razumljivo je, dat ću glavne prednosti.
  • - Performanse.
  • - izolacija napona.
  • - Nečujno u usporedbi s konvencionalnim relejem.
  • - Zero detektor križanja.

Puno je više pluseva, donio sam samo nekoliko.
Solid-state rele, u stvari, osim imena, nema nikakve veze s mehaničkim relejem koji obično svi predstavljaju kada prvi put čuju ovo ime. Ovo je uobičajeni trijažni ključ, s upravljačkim i izolacijskim krugovima.
Ovo čudo košta apsolutno jeftino i može se lako kupiti na našem voljenom aliexpress.com
Spajanje na relej SSD.
Na radijskom tržištu postoji mnogo različitih vrsta releja: male i velike, snažne i male snage. Uzeo sam ovo:
Prvo, ima vijčane spone za spajanje. Drugo, može prebaciti opterećenje naponom od 24-380 V i strujom do 60 A. Naravno, uzeo sam ga s iscrpnom potragom za druge svrhe. Za kontrolu nad vijencem dovoljno je uzeti 2 A. Treće, upravljački napon je od 3 do 32 volta, puls. To nam treba jer ćemo upravljati relejem izravno sa zvukom koji se isporučuje s izlaza pojačala niske frekvencije.

Lagana glazbena shema


Solid-state relej uključen je u otvoreni krug svjetiljke ili vijenca. A zvuk iz zvučnika dovodi se na ulaz solid-state releja. Shema nigdje nije jednostavnija. Glavna stvar je ne zbuniti zaključke. Sada, čim počne svirati glazba u koloni, vijenac odmah počinje treptati u ritmu glazbe.
Izlaz iz pojačala uzima se s bilo kojeg kanala, lijevo ili desno. Možete se spojiti između izlaza tako da vijenac treperi stereo efektom. Ako postoji izlaz na subwooferu, možete se povezati s njim. A možete uzeti dva vijenca i dva releja i povezati se na različite kanale. Puno opcija, odaberite bilo koju koja vam se sviđa.

U krug sam dodao sklopku prekidača za uključivanje. Prva sklopka na dijagramu, tako da jednostavno možete uključiti vijenac u normalnom načinu rada. A drugo je isključiti utjecaj glazbe na nju.
Zahvaljujući galvanskoj izolaciji, visoki mrežni napon pouzdano je izoliran i neće prijeći zvučnik i pojačalo.
Uzeo sam plastični spremnik, stavio utičnice tamo da spojim teret. Napravio sam rupe za preklopne sklopke i povezao cijeli sustav.

Učitavanje je bilo LED vijenac na božićnom drvcu. Odmah spojen na stup, koji je stajao kraj stabla.

Rezultat je bio vrlo kul, pogledajte video rad: