Suhomesnato meso kod kuće

Prirodni domaći mesni proizvodi ukusni su, zdravi i ekonomični. Prirodni trzaj služit će vam potpunu zamjenu za kobasice u trgovinama, a bit će pripremljene od onih proizvoda koje će domaćica odabrati za svoju obitelj.

Ako se sušeno meso priprema za određeni praznik ili događaj, na primjer, mora se pripremiti za Novu godinu, mora se uzeti u obzir da će cijeli postupak trajati najmanje 10 dana.
Sušenje kod kuće: kako odabrati meso

Možete sušiti svoj dom i svinjetinu i govedinu, pa čak i piletinu. Bolje je odabrati komade iz predjela ili šunke. Možete kupiti i svježe meso i svježe smrznuto. S obzirom da je svinjetina mnogo mekša i nježnija od govedine, bolje je uzeti komadić svinjetine ili nemasne svinjetine iz lumbalne ili cervikalne regije trupa, gdje meso ima male lojne tragove, za samostalno kuhanje. Najvažniji uvjet pri odabiru mesa je svježina. Komadi istekli nisu prikladni za kuhanje bezglutenskih.
Važno! Ne birajte komade debljine četiri do pet cm, jer će u protivnom biti potrebno povećati vrijeme njihove pripreme u svakoj fazi nekoliko dana.
Sušena svinjetina kod kuće

Za jedan kg svinjetine trebat će vam sljedeći broj proizvoda:
- sol 250 g za suho soljenje + 250 g slane otopine;
- češnjak, 5-6 češnjaka;
- začini (lovorovi listovi, grašak, sjemenke korijandera, slatka paprika, ljuta paprika, mljeveni crni papar, ružmarin, kadulja) 50 - 60 grama.
1. S komadom mesa izrežite filmove i vene. Operite i osušite.

2. Sipajte sol na stol ili dasku i umočite meso nekoliko puta u njega, čvrsto ga stisnuvši tako da meso bude u gustoj ljusci soli.

3. Stavite u tavu i pošaljite u hladnjak na tri dana. Svakodnevno pregledajte meso i istjecite tekućinu iz njega; ako se sva sol otopila prerano, onda ga treba dodati.
4. Nakon tri dana prokuhajte litru vode, stavite sol, nekoliko listova peršina, pet do šest graška papra, prstohvat sjemenki korijandera.

Ohladite brasno na 35-30 stepeni i tamo spustite meso.

5. Namočite svinjetinu u salamuri u hladnjaku još tri dana.
6. Izvadite meso iz brasna.

Stavite na jednu ploču, prekrijte drugu i stavite pod teret lagano nagnut da uklonite višak tekućine.

Najbolje je ugraditi mesnu ploču u sudoper ili na paletu da biste sakupili odvodnu tekućinu. U ovom obliku, izdržati svinjetinu 3 do 5 sati.
7. Pripremite mješavinu začina za meso za kruh. Mora sadržavati češnjak, crni papar, crvenu ljutu i slatku papriku, ružmarin i (ili) kadulju i drugo bilje po želji.

Smjesu samljeti mortom, rukama lomiti lovorov list.

Mnogi začini ne samo da daju okus i aromu trzaju, već imaju i zaštitna i aseptična svojstva, djeluju kao prirodni konzervansi, održavajući proizvod svježim.
8. Bogatstvo svinjetine u začinima.

9. Stavite meso u začine u gustu krpu.

Također je prikladan višeslojni ubrus od gaze, ali najbolje je uzeti platnenu krpu ili ručnik.
10. Meso umotajte u krpu.

Pošaljite ga u hladnjak. Nakon dana pregledajte meso.

Ako je smjesa za pečenje mala, tada je treba dodati, ako je potrebno, mokru krpu zamijenite suhom. Držite drzak u hladnjaku još 48 sati.
11. Dobiveni proizvod pohranite u hladnjak u suhu krpu ili u papir za hranu.

Dobivena sušena svinjetina izvrstan je proizvod za rezanje mesa na svečanom stolu, možete iznenaditi svoje najmilije i kuhati sušenu svinjetinu za Novu godinu ili bilo koji blagdanski blagdan. Radnim danima sendviči sa sušenom domaćom svinjetinom pomoći će vam da zagrizete na poslu, pomažete i na pikniku.