Detektor ispiranja

Jedan od najjednostavnijih uređaja je skriveni detektor ožičenja, predstavljen u nastavku.
Otpornik R1 potreban je za zaštitu čipa K561LA7 od povećanja statičkog elektriciteta, ali, kao što je praksa pokazala, može se izostaviti.
Antena je komad obične bakrene žice bilo koje debljine. Glavna stvar je da se ne savija pod vlastitom težinom, tj. bio je dovoljno tvrd.
Duljina antene određuje osjetljivost uređaja. Najoptimalnija vrijednost je 5 ... 15 cm. Kad se antena približi ožičenju, detektor emitira karakterističnu pukotinu.
S takvim uređajem vrlo je prikladno odrediti mjesto ispuhane svjetiljke u božićnom vijencu - u blizini se pukotina zaustavlja.
Piezo emiter tipa ZP-3 je uključen u skladu s mostnim krugom, koji omogućava povećanu količinu "bakalara". Na slici 2 prikazan je složeniji detektor koji pored zvučnog ima. također svjetlosna indikacija. Otpor otpornika R1 mora biti najmanje 50 megoma.
U krugu LED VD1 nema otpornika koji ograničava struju. budući da se DD1 čip (K561LA7) dobro nosi s ovom funkcijom.
Ako dopuštaju ulazne struje elementa D 1.1, uklanjanjem otpornika R1 iz kruga prikazanog na slici 2, dobivamo uređaj koji reagira na promjene statičkog potencijala u okruženju.
Za to se izrađuje WA1 antena duljine 50 ... 100 cm. Korištenje bilo koje žice. Sada će uređaj reagirati na kretanje ljudskog tijela.
Stavljajući takav uređaj u torbu, dobivamo autonomni sigurnosni uređaj koji odašilje svjetlosne i zvučne signale ako se bilo kakve manipulacije događaju sa ili u blizini vreće.