Laboratorijsko napajanje

Dobar dan svima! Danas želim upozoriti na Laboratorijsko napajanje (LBP). Mislim da se svaki ljubitelj radioamatera suočava s problemom dobivanja potrebnog napona za jedan ili drugi njegov domaći proizvod, jer svaki uređaj zahtijeva različit napon. Takvog sam se problema također susreo i drugi dan. Trebalo je opskrbiti kućno pojačalo, ali potrebni napon nije bio pri ruci. Pa, ovo nije moj prvi domaći proizvod s kojim sam imao problema. Tako sam krenuo raditi.
I tako, trebamo:
-Kao (možete kupiti gotove, ali kako da ga uzmem iz računarskog napajanja)
- transformator s izlaznim naponom do 30 V i strujom do 1,5 ampera (uzeo sam snažniji trans jer 1,5 A nije dovoljno za mene)
- Jednostavni set radio komponenti:
-Diode most na 3A.
- Elektrolitički kondenzator 50V 2200uF.
Keramički kondenzator na 0,1 mikrofarada (kako bi se više izgladila pukotina).
- Mikrokontrola LM317 (u mom slučaju 2 takva mikrostrujna sklopa).
-Resistorska varijabla 4.7kOhm.
- Otpornik na 200. 0.5W.
Keramički kondenzator na 1uF.
-Starski analogni ispitivač (koristio sam ga kao voltmetar).
- Tekstolit i željezni klor (za jetkanje ploče).
-Klemmy.
Vidjevši-off.
-Poljevanje zaliha.
Krenimo! Uzeo sam slučaj iz napajanja računala. Demontiramo ga i izvadimo iznutra i opazimo prednju ploču (onu s koje žice izlaze) kao na fotografiji.

Dalje, skupljamo ga natrag i izrezujemo prednju ploču budućeg napajanja iz vlaknaste ploče, bit će ljepša od plastike.

Odrezali smo montažu ploče s jedne strane i savili ih na takav način da pričvrstimo prednju ploču koju smo napravili na njih.

Odaberemo mjesto za transformator, izbušimo rupe u donjem dijelu kućišta i popravimo transformator.

Sada počinjemo sakupljati ploču da bi se započelo treba je jetkati. Prethodno tiskanu sklopnu ploču prenosimo na tektolit.

I bacamo izbjeljivač 10-20min. Nakon jetkanja izbušite rupe i zalijepite se na ploči.

Lepite elemente prema shemi.

Uzimamo žice, sastavljamo sklop i spakiramo sve u slučaj. VAŽNO! (mikro krug se mora instalirati na hladnjak jer se pod velikim opterećenjem jako zagrijava i može propasti). Evo što se dogodilo.

Sada morate nabaviti voltmetar iz starog testera. Da biste to učinili, jednostavno odvojite indikator od plastičnog kućišta.

Zatim morate postaviti skakač na ispitnu ploču u rasponu od 50 V, izrezati rupu na prednjoj ploči ispod našeg voltmetra i spojiti žice. Izoliramo našu ploču i zatvorimo slučaj. Na vrh sam ugradio hladnjak za puhanje radijatora na koji je ugrađen mikro krug.

To je sve! Laboratorijsko napajanje je spremno! Sretno svima!