Stolica

Mala drvena stolica naći će primjenu u svakom domu. S takvim stolicama djeca žure s velikom radošću. Sjedeći na takvoj stolici prikladno je oguliti krumpir i obaviti druge "sjedeće" poslove. Međutim, nije se mnogo ljudi odlučilo kupiti malu stolicu zbog činjenice da uvijek postoji važniji gubitak financijskih sredstava. I ovdje, napraviti malu drvenu stolicu vlastitim rukama gotovo svi mogu učiniti. Da biste ga napravili, potrebna vam je slagalica i malo mašte.
Priprema.
Označavanje ploče.
Proizvodnja dijelova, brušenje.
Montažne stolice.
Slikarstvo.
Priprema.
Priprema materijala i potrebnih alata igra važnu ulogu i omogućava vam uštedu vremena u budućnosti. Da bismo napravili stolicu potrebno nam je:
- sječena daska veličine 800x200x25 mm (približne veličine, možete polaziti od dostupnog),
- 8 sjajnih vijaka (50-60 mm),
- brusni papir,
- slagalica,
- odvijač ili odvijač,
- boje i lakovi na drvu,
- mjerač vrpce, olovka i ugao.
Označavanje ploče.
Za početak morate označiti ploču. Prije svega, pomoću ugla, olovke i vrpce označavamo pravokutni segment bez čvorova duljine 32-33 cm. To će biti vrh naše visoke stolice. Dalje, bilježimo dva segmenta od 23 cm - to će biti stranice. Sada je poželjno dati im neki figurirani uzorak. Možete koristiti bilo koje predmete koji imaju krug za to, jednostavno ih olovkom ojačajući. Ali, takva metoda uključuje gubljenje vremena. Uostalom, morat ćete označiti središte i ostale veličine na svakoj strani. Stoga je za bočne zidove bolje koristiti obrazac prethodno izrezan iz debelog kartona ili drugog materijala. Omogućit će vam lako i brzo označavanje velikog broja strana. Dovoljno je pričvrstiti uzorak i krug olovkom.

Usput, uporaba kovrčavog uzorka sa strane ne samo da im daje lijep izgled, već vam omogućuje i obrezivanje svih neželjenih čvorova.
I odmah označite skakač. Trebao bi biti u obliku trapeza i imati stranice 230 i 220 mm. Širina skakača nije bitna - od 80 do 120 mm.

Dakle, ima označenu ploču.

Važno! Ne crtajte previše podebljane crte - to utječe na ravnomjernost obrezivanja. Da, i brisanje olovkom nije tako jednostavno.
Izrada dijelova.
Pomoću ubodne testere izrezali smo sve naše dijelove. Ovdje je važna ravnomjernost. Za ravnomjerno rezanje oštrice, oštrica alata je bolje da ne bude duž linije, već sa strane.

Možete naučiti kako ravnomjerno rezati nepotreban otpad. Dakle, izrežite sve detalje.

Dalje koristim veliku krpu od smilja za glačanje oštrih uglova dijelova oko oboda, brušenje krajeva.

To će proizvodu dati ne samo lijep izgled, već i sakriti sve moguće neravnine reza.
Dalje pažljivo poliramo sve te dijelove finim brusnim papirom. U ovom je koraku najracionalnije provesti ovaj postupak jer se pri brušenju gotove konstrukcije mogu pojaviti brojne neugodnosti. Prikladno je brusiti glatke ravnine stavljanjem brusnog papira na drveni blok ili na ručno fugiranje. Glavna stvar je kvaliteta, jer će se nakon bojanja pojaviti sve mane i biti vidljive.
Ovako izgledaju polirane, a ne polirane strane.

Dakle, ima iste dijelove, ali spreman je za sastavljanje.

Montažne stolice.
Preporučljivo je da sklop provedete ovim redoslijedom:
- spojite bočne zidove s skakačem (1 vijak na svakoj strani);
- postavite ovaj dizajn na ravnu površinu i pričvrstite gornji poklopac (2 vijka sa svake strane);
- Pojačavamo vezu bočnih zidova kratkospojnikom (još 1 vijak).

Stolica je sastavljena! Još jednom provjerite ravnom ravninom. Ako je stolica malo labava, tada objesimo noge dok proizvod nije potpuno stabilan.

Slikarstvo.
Prije bojanja još jednom provjeravamo da li proizvod ima oštećenja, po potrebi ih brišemo i ostatkom olovke. Kistom očistimo stolicu od drvene prašine i nastavimo s slikanjem.
Tamo već postoji "okus i boja prijatelja!" Prirodnu boju stabla možete ostaviti tako da ga otvorite bezbojnim lakom. Proizvodu možete dati određenu boju koristeći različite boje za drvo, koje su pune u svim građevinskim trgovinama. U principu, jedan premaz je dovoljan za slikanje. No, ako se nakon što se prvi sloj potpuno osuši, površina se opet lagano bruši finom krpom s mekom i nanosi novi premaz, tada će se sjaj proizvoda znatno povećati.
Važno! Loše brušeni krajevi upijaju više boje i postaju tamniji.

Izgleda kao gotova, lakirana stolica.

Za izradu je potrebno malo više od dva sata (ne uzimajući u obzir sušenje). Kako koristiti gotovu stolicu - prodati, dati ili koristiti sami - privatna je stvar za sve. Glavna stvar je da ovu lijepu stolicu napravi sam!
A ako ste spremni potrošiti više od dva sata, na primjer dva dana, priča se o tome kako napraviti mekani kuhinjski kutak. Više o tome možete pročitati na ovom linku - kako napraviti kutak u kuhinji.