Ugaona polica

Kutovi u sobi gotovo uvijek ostaju nezauzeti, ali u međuvremenu se tamo nalazi dovoljno prostora za smještaj male police, polica ili ovjesa. S dizajnerskog stajališta, kutni raspored daje određenu prednost jer takva artikulacija zidova proširuje mogućnosti korištenja različitih konfiguracija konstrukcija i korištenih učvršćenja. Usporedite li redovite i kutne police, možete odmah primijetiti koliko izgleda raznolikiji i atraktivniji potonji. Pokušajmo ukrasiti vašu kuću takvom kutnom policom.

Najpopularniji materijali za izradu polica su drvo, namještaj, MDF, laminirane iverice itd. Ponekad su police izrađene od improviziranih sredstava - laminata, plastike ili čak suhozida. Nećemo mijenjati tradiciju i uzimati namještajnu ploču kao sirovinu. Za rad će vam trebati slagalica, bušilica, razni pričvršćivači, mjerač vrpce i olovka. Prvo trebate skicirati buduću policu radi jasnoće radnih procesa.

Polica će biti visoka oko 70 cm s tri odjeljka. Pričvršćivat će se kroz okomite elemente uz pomoć čavala za nokte, a detalji će biti međusobno povezani potvrdama.

Prvo što trebate učiniti je označiti sve detalje na štednjaku. To se obično radi olovkom, ali ako ploča ima tamnu površinu, tada trag olovke neće biti uočljiv, u ovom slučaju možete koristiti nož. Potrebno ga je nacrtati duž linije rezanja nožem, bez snažnog pritiskanja, nakon čega će se pojaviti tanka, bijela, uočljiva linija duž koje će se lako rezati.

Da biste vidjeli elemente police, možete koristiti električnu slagalicu. List pile treba biti s finim zubom i namijenjen je radu na drva. Regulator brzine pile na ubodnoj pili mora biti postavljen na minimalnu vrijednost, a kotačić za mod mora biti postavljen na "0". Da bi se olakšala montaža police, potrebno je na crtežu numerirati dijelove, a zatim na same strukturne elemente staviti odgovarajuće vrijednosti.

Nakon što su svi detalji izrezani, potrebno je izbušiti rupe u njima radi povezivanja s potvrdama. Mnogo je lakše to raditi dosljedno. Prvo morate napraviti rupe na polici, a zatim kroz te rupe izbušiti odgovarajuće elemente u nosivom elementu. Ako za potvrde ne postoji posebna bušilica, tada je potrebno koristiti 3 obične bušilice različitog promjera - za dio vijaka, zadebljanje i Euro vijčani čep.

Odmah u ovoj fazi možete napraviti rupe za pričvršćivanje polica na zid. Pričvršćivat će se pomoću noktiju s čepovima 6x80 mm kroz noseće elemente. Sve rupe moraju biti suprotstavljene, to je potrebno tako da se glava nokta u ravni s površinom.

Kada su svi detalji izrezani, možete početi ukrašavati rubove. Prvo očistimo sve rubove od prašine i piljevine nastalih tijekom piljenja. Zatim na krajeve pričvršćujemo rubnu traku i pomoću prethodno zagrijanog željeza (po mogućnosti pomoću starog, neiskorištenog) zalijepimo na otvorene površine.
Takva traka za obrezivanje dostupna je u standardnoj širini od 1,8 mm, a debljina ploče za namještaj iznosi samo 1,5 cm, tako da dio trake ostaje nepotreban i mora se ukloniti. Prekomjerni nož za tapete odrezali smo višak dijela ruba.

Dobiveno lice očistimo brusnim papirom od sitnog zrna. Krajeve možete zatvoriti bilo kojom drugom dostupnom metodom, na primjer, koristite ukrasni kabel, pletenicu, poseban papir ili karton.
Sada trebate sastaviti policu. Montažu provodimo u skladu s numeriranom shemom. Za stezanje potvrde koristimo šesterokutni ključ.
Isprobavamo sastavljenu konstrukciju na mjestu predviđenom za nju i označavamo mjesta ugradnje na zid. Za bušenje u betonskim ili kamenim zidovima koristimo bušilicu s pobjedničkim vrhom. Na vrhu bušenja unaprijed se može primijetiti dubina bušenja koja je potrebna za pripremljeni mozgalicu. Da biste spriječili nastanak prašine tijekom bušenja, moguće je zalijepiti papirni džep na zid ispod mjesta rada.

Nakon bušenja, morate umetnuti mozgove u rupe i pričvrstiti ih vijcima kroz odgovarajuće elemente police, utapajući kape. To se može učiniti čekićem ili običnim odvijačem Phillips.

Otvorene kape zatvarača možete ukrasiti uz pomoć posebnih plastičnih čepova odgovarajuće boje.
Možda će se takva polica izgledati previše jednostavno, ali nakon svega smo to napravili od materijala koji često skupljaju prašinu u našoj smočnici ili žive svoj život u zemlji. Dizajn se može promijeniti po vlastitom nahođenju, na primjer, kako bi se nosači duže produžili, a zatim se police mogu koristiti kao police za knjige. Ili odaberite drugačiji obris krajnjih dijelova, u ovom slučaju, polica će steći dodatnu dekorativnost. U svakom slučaju, komad namještaja koji radi sam, poslužit će kao primjer individualnog majstorstva vlasnika kuće.