Prababushkin mačka


Naši preci su se igrali s takvim ili sličnim životinjama. Uglavnom su dječje igračke bile domaće izrađene od improviziranih materijala. U početku su roditelji za zabavu davali „majstorsku klasu“, a potom su djeca to sama napravila, kreativno poboljšavajući postupak. Rukovanje se uvijek ispostavilo jedinstvenim, originalnim. Sigurna sam da će, unatoč obilju modernih igračaka, biti zanimljivo vama i djeci da sami napravite takvo mače po „receptu“ bake.
Ne trebate nikakve posebne vještine u šivanju, tako da možete sigurno početi stvarati igračku od tkanine.

Pripremit ćemo komadić četvrtastog oblika (nije nužno savršeno ravan). Boja i vrsta materijala nisu bitni. Od raznolike ili šarene tkanine, igračka će izgledati više maštovito.
Veličina materijala također nije bitna. Što je veći preklop, veća je veličina mačke. Ali mala mačka izgleda elegantnije. Iako se nekome može činiti prikladno započinjati varanje s velikim. U ovom je domaćem kvadraturi bilo 18 x 18 cm.

Preklopite tkaninu dijagonalno.

Stranice trokuta pričvršćujemo šavom "naprijed igla", kao što je prikazano na fotografiji. Duljina šava je oko dvije trećine duljina strana.

Uvijamo trokut, skrivajući šavove iznutra.
Torzo je gotovo spreman. Kut 1 bit će glava pečata, kut 2 njegov rep, donji kut koji još nije zašiljen buduće šape.

Tijelo uzimamo oko ugla 1, raširemo uši na glavi. Savijte vrh (1-1,5 cm) kuta prema unutra. Preklopite tkaninu tako da linija šava teče u sredini preklopa i podudara se s leđima (bivša hipotenuza).
Sada u sredini, kao na fotografiji, napravite 2-3 uska uboda. Pričvrstite i izrežite nit.

Tijelo velikodušno napunimo pamukom (ili sintetičkim alata za zimu).

Na stražnjoj strani mačke pravimo mali nabor kako bismo naznačili zavoj leđa. Da biste popravili nabor, pomičite ga u sredini s par šavova.

Dva voštana bojica su šape mačke. Mogu se zamijeniti s par olovaka, ili bolje rečeno, njihovi ostaci, štapići za suši, bilo koje grane prikladne debljine.

Uzmemo jedan bojicu, nanesemo ga na rub tkanine (lijevi vrh "izgleda" na glavi mačke). Umotajte u tkaninu (2 kruga okreta).

Laganim šavovima šivamo tkaninu do cijele visine šape. Izvodimo istu operaciju s drugim bojicama.

Sklopite bojice zajedno. Maskiramo neizgrađeni dio ugla, skrivajući se prema unutra. Par šavova iza nogu povezuje slojeve tkanine.

Od nešivenog dijela tkanine iza šapa izrađujemo preklop, poprečni šav.

Pričvrstite ga s par šavova s ​​desne i lijeve strane.

Prababushkin mačka je gotovo spremna.

Na licu vezite oči, usta, stvarajte brkove.

Rad je trajao oko 20 minuta. Htio sam pokušati učiniti mačku manjom. Iz mrlje od uzorka tkanine purr se pokazao poput bajkovitog lika.