Kristali bakrenog sulfata

Bakreni sulfat s karakterističnom lijepom svijetloplavom bojom najprikladniji je za uzgoj kristala kod kuće. Za razliku od kristala uzgojenog na soli, kristal bakrenog sulfata bit će pjenušav, proziran i svijetao. Ovo će zahtijevati:
-Koper sulfat
-Volja nit
-Metalna žica
-Voda (kipuća voda)

Za faširanu čašu kapaciteta 250 ml. bit će potrebno uzeti oko 300 g bakrenog sulfata. Ulijte bakreni sulfat u čašu vruće kuhane vode, miješajući ga žlicom. Što je voda toplija, to će se ona brže otopiti. Dodajte vitriol sve dok otopina ne postane zasićena, tj. Sve dok se vitriol ne prestane otapati. Talog na dnu trebao bi biti visok 3-5 cm.
Možete uzgajati obični čvrsti kristal, ali kako bismo ga učinili ljepšim, mi ćemo mu dati oblik. Da biste to učinili, morate uzeti metalnu žicu duljine do 10 cm i omotati je vunenom niti. Zapamtite da će kristali biti napola prozirni, tako da je bolje uzeti nit finijom tako da je jedva primjetna. Dajte žici željeni oblik kristala: krug, kvadrat, zvijezda ili srce. Stavite žicu u čašu sa zasićenom otopinom bakrenog sulfata na tamno mjesto nekoliko dana, ovisno o veličini kristala koji ćete rasti. Tjedan će biti dovoljan za male kristale.

Mali izrastaji kristala počet će se pojavljivati ​​drugog dana. Bolje je da više ne tresete čašu. Čim počnete primjećivati ​​da tekućina postupno počinje isparavati, dodajte malo tople vode u čašu. Kristal prikazan na fotografiji uzgajao se tjedan dana. Morate priznati da je takva ideja o uzgoju kristala kod kuće najoriginalnija i jedinstvenija!