Minipoliranje ili kako se riješiti ogrebotina

U raznim elektroničkim uređajima za zaštitu često se izrađuje zaštitno staklo od pleksiglasa. Ovo je dobar materijal, ako ne i njegov jedan nedostatak - ogrebotine se lako mogu pojaviti na njemu. Pokušali smo opisati najpristupačniju tehnologiju za poliranje pleksiglasa, koja će vam omogućiti da se riješite ogrebotina na ekranima mobilnih telefona, igrača i druge elektronike. Pored toga, moguće je polirati i male metalne proizvode (na primjer, polirati novčić do sjaja). Za stvaranje uređaja trebamo:
1) Mali elektromotor
2) GOI pasta - pasta za poliranje na bazi kromovog oksida. Jednostavno možete kupiti u trgovinama alata i u većini trgovina hardverom.
3) Pamučni pupoljci
4) 9-voltna baterija (ili drugi napon, ovisno o motoru)?
Izrezali smo pamučni tampon i stavili ga na osovinu motora. Morate uključiti motor tako da se pamučna vuna kad dodirne prste vrti i ne puhne.
Stavite malo GOI paste na rotirajuću palicu.
Naš testni uzorak je komad pleksiglasa na kojem je s licem izgrebana riječ Licrym. Nastavljamo s poliranjem. Laganim, nježnim pokretima pomičemo rotirajući kraj štapića preko ogrebotine, ne zaustavljajući se na jednom mjestu (ako se zadržavamo, pasta će se istisnuti, a pamučna vuna će protrljati suhi pleksiglas, uslijed čega će se zagrijati i rastopiti, nastat će rupa)
Pasta, iako vrlo tanka, ali abrazivna. Postupno se materijal na rubovima ogrebotine bruši do razine dna ogrebotine i nastaje takva glatka rupa. Kao rezultat toga, dobivamo glatko udubljenje koje ponavlja oblik ogrebotine, ali već bez oštrih rubova koji se raspršuju svjetlom. To znači da ogrebotina nije vidljiva.
Nakon 10 minuta poliranja "Lic" dijela, postigli smo sljedeći rezultat:
Ako ga pogledate, nemoguće je reći da je na mjestu poliranja bilo slova. Njihova mutna silueta može se vidjeti samo pod kutom reflektirane svjetlosti.
Izvor: licrym.org