Volumetrijska ploča

Starinska stilizacija: ukrasna ploča s trodimenzionalnom slikom. Stvarno volim antikvitete. U njima je tajanstveni šarm vremena: jednom kad su ukrasili unutrašnjost imanja, bili su svjedoci sudbine njegovih stanovnika, a onda su došli u naše vrijeme, kao da spajaju prošlost i sadašnjost s nevidljivom niti. Antikviteti ili obiteljske baštine nesumnjivo su posebne stvari koje točno prenose raspoloženje proteklih godina, ali lijep antikni proizvod daje sličan učinak.
"Stara" ukrasna ploča bit će ne samo prekrasan ukras interijera, već i izvrstan dar za prijatelje i voljene osobe. Napokon, njegova vrijednost leži i u činjenici da je izrađena ručno.
Za rad će nam trebati uljane boje (uključujući titanovu bijelu boju), gouache, ploča za jednokratnu upotrebu, plastelin, karton, četke, bezbojno ljepilo ("Second", "Moment"), PVA ljepilo, olovka, prozirni lak, kao i slika (ulomak slike ili vlastita ideja) koji će poslužiti kao uzor budućem zapletu. Odabrao sam Martynov litografiju s prikazom palače Tauride.

Slika na ploči bit će trodimenzionalna, pa prvotna slika mora biti uvjetno podijeljena u nekoliko slojeva. Izrežite prvi sloj kartona - sve osim neba. Ljepite na dno tanjura. Praznine između kruga kartona i bočnih zidova tanjura pažljivo su zatvorene plastelinom (i tako svaki sloj). Radi praktičnosti daljnjeg rada, bolje je odmah obojiti prazna mjesta bijelim gouacheom.

Naredni slojevi su oni elementi izvorne slike koji se nalaze na prvoj, drugoj ravnini itd. Otprilike na isti način kako ih ponavljamo na zanatu. Prednji dio palače, grmovi u blizini, dio stabala, kao i sve ispod, zalijepljeni su drugim slojem.

Treći sloj pričvršćujemo preostale elemente, a samo figure ljudi dolaze u prvi plan (četvrti sloj).

Obrazac je spreman, preostaje mu samo dati boju. Počinjemo slikati sliku iz pozadine.

Za slikanje sam koristio samo gouache boju, budući da su svi elementi vrlo mali, teško ih je slikati uljem ili akrilom. A gouache se, prvo, brzo suši, a drugo, mrlje, neravni potezi ili netočne linije lako se uklanjaju.

Premaz lakom nadoknađuje zamagljenje gouache bojom, ali za veću zasićenost boja, neki se elementi mogu obojiti uljem.
Zidovi ploče obojeni su tankim slojem titanijum-bijele boje - oni su ravnomjerni i neprozirni, što stvara učinak keramike. Zatim ukras ukrasite zelenom uljnom bojom.

Ostaje prekriti ploču lakom, napraviti petlju straga i objesiti je na zid.

Dekorativna ploča ne zahtijeva nikakve materijalne troškove, jer je izrađena od otpadnog materijala. Međutim, zanat izgleda kao stari keramički proizvod izrađen ručno.