Mekan udoban kariran

U hladne jesenske i zimske večeri uvijek je ugodno zamotati se u toplu deku s šalicom mirisnog čaja u rukama. Danas ću vam reći kako sami napraviti lijepu, zagrijavajuću pletenu deku s elementima od tkanine.
Za proizvodnju trebat će vam:
- Bilo koja tkanina. Preporučljivo je da koristite dvije vrste tkanina s različitim uzorcima koji će se kombinirati zajedno.
- Trajna pamučna nit za vezanje motiva.
- Šivanje niti i igara.
- Oštre škare.
- kukičana kuka.
- Ciganska igla ili igla velikog oka.

Prvo moramo napraviti puno četvrtastih praznina od tkanine. Oni su jednostavni. Izrezali smo dva kvadrata, preklopili ih licem jedan na drugi i šivali ih pisaćim strojem ili ručno šivali iglom i konac.

Na kraju ostavljamo mali, nešiveni prostor, okrenemo kvadrat i pažljivo zašijemo rupu već s prednje strane. Ispada tako mali kvadrat. Mnogo toga izrađujemo iz obje vrste tkanina.

Sada nastavite s vezanjem elementa tkanine. Uzimamo cigansku iglu i u nju ubacujemo pamučnu nit za vezanje. Šivamo rubove kvadrata tako da dobijemo petlje, za koje ćemo zatim vezati nit i napraviti lijepu vrpcu.

Progutajući cijeli kvadrat, ne trgajući nit, započinjemo vezanje. Kad se nit iz igle završi, samo stavite drugu nit i nastavite plesti. Pleteli smo prvi red kukičanima.

U dvije kutne petlje pletemo dva jednostruka kukičana tako da se uglovi šire i ne zatežu kvadrat.

Sljedeći red izrađujemo od papira. Pletemo ga dvostrukim kukičanima. Pletimo jedan dvostruki kukičić, preskočimo jednu petlju i pletivamo dva dvostruka kukičana u nizu. Naizmjenično izmjenjujem stupce, dobivamo rebrastu vrpcu. U kutne petlje pletivamo dva dvostruka kukičanja.

Na isti način pletemo nekoliko pripremljenih motiva. Spajajući elemente jedni s drugima u jednom platnu, izmjenjujemo uzorke u obrascu šahovnice. Zarežemo kvadratiće u uglovima i jednom usred elementa.

Spajanjem kvadrata možete napraviti plašt bilo koje veličine. Kada postignete veličinu koja vam je dovoljna s istim nitom od pamuka, svežite rubove platna kako biste lijepo napravili okvir. Također možete odabrati pređu koja je izvrsne boje za konac s vezicama. Važno je da se kombinira s kariranom.

Ovako lijepa deka će se svidjeti vašoj bebi, pružit će vam udobnost i ugodno raspoloženje za hladnu večer.