Napravite sami solarni kolektor.

Solarni bojler (sakupljač) - Neizostavni pomoćnik u domaćinstvu. Kolekcionar prave veličine i dizajna u stanju je vrućoj vodi pružiti obitelj od nekoliko ljudi, štedeći stotine i tisuće rubalja koje se troše na struju i druge vrste energije.
Ako vaša seoska kuća još nema struju i plin, a grijanje vode predstavlja određene poteškoće, predlažem vam da napravite solarni grijač vode za tuširanje i pranje posuđa od materijala koji se često mogu naći na odlagalištu.
Najprije morate pronaći neispravan hladnjak, naime, njegova zavojnica je razmazana, koja je montirana na stražnji zid.
Nakon što se zavojnica ukloni, mora se oprati mlazom vode da bi se riješio starog freona.
Opskrbljujemo se letvicama, koje će nam u budućnosti trebati za izradu okvira.
Bila je stara gumena prostirka, koja se često polaže ispod vrata.
Staklo također nije potrebno kupiti. Može se ukloniti sa starog prozora, koji se obično baca u smeće kad se zamijeni plastičnim prozorima.
Budući da je naša gumena prostirka bila prevelika, odlučeno je izrezati je prema veličini budućeg okvira.
Izbijamo okvir iz tračnica tako da se zavojnica slobodno uklapa između tračnica.
Isprobavamo zavojnicu i gumenu prostirku do okvira. Označujemo mjesto pričvršćivanja donjeg nosača okvira i mjesto rezova za izlaz cijevi.
Ugradimo donju šinu okvira, rastemo foliju između gumene prostirke i okvira.
Na stražnjoj strani okvira nalijepimo letvice kako bi strukturi dali krutost.
Pomoću ljepljive trake pažljivo zalijepite sve pukotine između okvira i folije. Ovo će osigurati da hladniji vanjski zrak ne uđe u kolektor.
Za snabdijevanje vodom zavojnicom kupljena je PVC cijev.
Brtvljenje spojeva cijevi i zavojnice osigurano je ljepljivom trakom.
Za popravljanje zavojnice koristili smo stezaljke koje smo izvadili iz hladnjaka. Montažne stezaljke također su bile isporučene ljepljivom trakom. No, radi pouzdanosti, preporučujem da je učvrstite vijcima.
Pokrivamo našu strukturu staklom i ljepimo duž perimetra duž trake.
Domaći solarni kolektor je spreman. Za najbolje zagrijavanje sunčeve bi zrake trebale padati na površinu kolektora pod pravim kutom. Stoga se pričvršćivanje nosivih konstrukcijskih elemenata završava.
Tako da čaša ne odlazi od topline, potrebno je na dnu zaviti nekoliko vijaka, koji će poslužiti kao zaustavljanja.
Sada ostaje pričvrstiti spremnik za akumuliranje tople vode.
Kruženje se događa samo zbog prirodne konvekcije. Kada se zagrijava, voda u kolektoru se širi, postaje manje gusta, diže se prema kolektoru i kroz cijev ulazi u gornji dio spremnika. Kao rezultat toga, hladnija voda na dnu spremnika istiskuje se kroz drugu cijev do donjeg dijela kolektora. Ta se voda zauzvrat zagrijava i diže u spremnik.
1 - topla voda; 2 - ventil za smanjenje tlaka; 3 - ispuštanje tople vode; 4 - ventil za zatvaranje; 5 - dovodni ventil; 6 - hladna voda; 7 - opskrba hladnom vodom; 8 - odvodni ventil.
Dok sunce sja, voda će neprestano kružiti duž ovog kruga, postajući sve zagrijavanija. Zbog činjenice da se spremnik podiže iznad kolektora, učinak prevrtanja cirkulacije kao posljedica noćnog hlađenja rashladne tekućine u kolektoru se poništava, jer se hladna voda jednostavno akumulira u donjoj točki sustava (na dnu kolektora), dok topla voda ostaje u spremniku.
Ovako jednostavan dizajn solarnog kolektora može zagrijati vodu na sunčan dan, do 70 stupnjeva.
Izvori: Thesietch.org