Modernizacija štednih žarulja u LED br. 2

Tema izmjene ili modernizacije neuspjelih fluorescentnih (energetski štedljivih) svjetiljki u LED-ima bila je opetovano postavljena. Oprostite mi autori ovih članaka, ali većina predloženih opcija je neučinkovita i sigurno nije estetska. Razlog tome su poteškoće s elementarnom bazom i komponentama, kao i naš mentalitet kada pokušavamo od slatkiša napraviti ...
Ali zahvaljujući Korejcima koji su prošle godine pustili divni Seoul Semiconductors Acrich2 LED modul, koji se na 220 V AC priključuje bez dodatnog izvora napajanja. Proizvođač jamči da će, pod uvjetima rada (preporučena radna temperatura ne viša od 70 ºS), ovaj modul pošteno raditi najmanje 50 000 sati. Nećemo ulaziti u tehničke detalje, sve je jasno sa slike.

Kao komentar
Po prirodi svoje aktivnosti, imam bogato iskustvo rada sa različitim izvorima energije. Dakle, izvor napajanja koji su Korejci naveli na 15 000 sati precijenjen je oko dva puta, a to je podložno upotrebi visokokvalitetnih elektrolita. Kineska roba široke potrošnje, koja je sada dostupna u širokoj prodaji, očito nije uključena u kategoriju kvalitetne robe.
Dakle, shvatili smo izvor svjetlosti. Sljedeći korak je kako ga ohladiti. Izraditi banalni rebrasti radijator nije estetski ugodan i neugodan. I ovdje sreća nije bila bez. Ispada da je profil radijatora AP888, posebno dizajniran za module ove serije, razvijen i proizveden u Rusiji.

Profil je univerzalan, dizajniran za ugradnju tri vrste Acriche modula: AW3221 (4 W) i Acrich2 za 8 i 12 vata.

Daljnji rad na modernizaciji izgarane žarulje koja štedi energiju nije bio težak i trebalo je 15-20 minuta snage.
1 Izrežite hladnjak na veličinu potrebnu da osigurate učinkovito hlađenje modula. Dobavljač profila preporučuje sljedeće veličine kako bi se osigurala radna temperatura ne viša od 70 ºS:
- 4 W - 10-15 mm;
- 8 W - 30-35 mm;
- 12 W - 40-45 mm.
U ovom slučaju, "nećete pokvariti kašu uljem", a za 8 W uzeo sam 50 mm radijator.
2 Rastavite žarulju koja štedi energiju.

3 Izbušite rupe u poklopcu baze za postavljanje radijatora.

4 Sve komponente - radijator, modul i filtar do modula, spremni za montažu.

5 Tada je sve jednostavno. Instaliramo modul na radijator, ne zaboravite na pastu za provođenje topline (preporučujem KTP-8). Popravljamo poklopac baze na radijator. Žice za lemljenje do modula i filtra. Zatim sve lemimo u podlogu.

6 Ostaje samo sastaviti sve.

7 I povežite se s mrežom.

Na temelju osobnog iskustva mogu sa sigurnošću reći da je osvjetljenje takve nadograđene svjetiljke veće nego od 13-vatne fluorescentne svjetiljke koja štedi energiju.
Autor materijala:
Pyzhov Victor Sergeevich
[email protected]