Lily kao ukras

Lily kao ukras koristi se vrlo često. Žene vole ukrašavati odjeću i kosu cvijećem. Štoviše, ne samo živa, već i izrađena od raznih materijala.
Da biste napravili cvijet ljiljana, trebat će vam satena vrpca lijepe boje, dobre škare, isječak, upaljač ili svijeća, komad guste tkanine, vodootporni prozirni ljepilo.
Prvo morate rezati satensku vrpcu širine kvadrata od 5 cm. Trebat će ukupno najmanje 18 kvadrata.

Od pripremljenih kvadrata trake, morate napraviti oštre latice kanzašija. Da biste to učinili, prvo se kvadrat trake preklopi dijagonalno.

Sada se prazno mora ponovo presaviti.

Ponovno preklopite radni dio i fiksirajte dobiveni trokut stezaljkom. Ako nema stezaljke, možete je pritisnuti rukama, ali morate biti jako oprezni da prilikom fiksiranja latice vatrom ne dobijete opekotinu.

Sljedeći korak je obrezivanje donjeg ruba i paljenje plamenom svijeće ili upaljača. Budite oprezni.

Rezultat bi trebao biti takva latica. Sve nesavršenosti mogu se ukloniti vatrenjem spaljivanjem.

Rezultirajuća latica okrenuta je iznutra.
Kada su sve latice spremne, možete početi stvarati cvijet. Potrebno je pripremiti osnovu. U tu svrhu možete koristiti komadić gustog tkiva ili dermantina. Također možete uzeti kao osnovu komad plastike. Iz odabranog materijala izrezan je krug promjera 2,5 - 3,0 cm, na koji su zalijepljene šest latica prvog reda. Najbolje je nanijeti sloj ljepila na podlogu, a zatim nanijeti latice. Nakon raspodjele svih latica, trebate ih pritisnuti rukama i dati nekoliko minuta da se uhvate.
Drugi sloj latica nanosi se malo drugačije. Sada morate mazati svaku laticu s dna ljepilom, a zatim je staviti između donjih.
Latice sljedećeg reda zalijepljene su na isti način. Nakon što su sve latice zalijepljene, ostavite ih da se osuše. Nakon toga trebate nacrtati sredinu cvijeta. Za stilizirani ljiljan sasvim je prikladan gumb u boji vrpce.
Sada je ukras spreman. Potrebno je samo uzeti u obzir da za potpuno sušenje ljepila treba najmanje jedan dan. Takav ljiljan može se koristiti kao broš. Može ukrasiti štipaljku za kosu ili traku za kosu. A ako u ovoj tehnici napravite nekoliko boja, možete stvoriti sastav koji će ukrasiti ne samo odjeću, već i unutrašnjost.

Druga varijanta ljiljana: