Kako se saviti u PVC cijevi


Nije uvijek moguće ili poželjno prerezati cijev kako bi se umetnuo odvod manjeg promjera. U ovom se slučaju koristi uređaj koji se naziva umetkom cijevi. To je obloga s slavinom i posebnim sustavom za ugradnju. Ako nema tvorničkog prekrivanja, to možete učiniti sami.

Trebat će


Za obavljanje planiranih radova trebat će vam obični materijali i alati:
  • komadi plastične cijevi velikog i malog promjera;
  • Bugarski;
  • ljepilo i četka;
  • Najlonske kravate - stezaljke;
  • marker.

Domaći jastučić


Evo jastuka za kupovinu manjeg promjera:

Čini mi se da sam to radio prilično je jednostavno. Rad izvodimo sljedećim redoslijedom:
  1. Da biste to učinili, uzmite duljinu cijevi potrebne duljine i promjera jednake cijevi za koju je izrađena grana, a uzdužno je režite na dvije polovice brusilicom ili nožom.
  2. U jednom od tih dijelova probušava se rupa potrebnog promjera u sredini u koju se umetne otvor, a kontaktna točka se zalijepi, zavari ili zavari pomoću toplinskog pištolja. Spoj iznutra treba obrisati, posebno ako se radi o kanalizacijskoj cijevi.

Ugradnja obloga


1. Izlazna ploča postavljena je na cijev na predviđenom mjestu i fiksirana je markerom u uzdužnom i radijalnom smjeru. Primjećuje se i projekcija otvora za slavinu na bočnu površinu glavne cijevi.
2. Kvadratnom rupom je izrezan brusilicom, u kojem je utisnut krug, koji se pažljivo uklanja.

3. Na cijelu unutarnju površinu obloge ljepilo se obilno nanosi četkom, koja se zatim postavlja na prethodno označeno mjesto, a s obje strane je čvrsto pričvršćena plastičnim stezaljkama.

4. U skladu s uputama za uporabu ljepila, spoj se ostavlja određeno vrijeme, a nakon toga slavina se može koristiti prema predviđenoj namjeni. Usput, stezaljke koje pričvršćuju pokrovnu ploču na cijev, ostavljene na mjestu, dat će vezi veću čvrstoću i pouzdanost.

Sažetak napomena


Umjesto brusilice, za rezanje rupa bolje je koristiti bušilicu s bušilicom za jezgru. Tada će se pokazati ne samo uredno, već i pouzdano u radu veze.
Nakon bušenja rupa u glavnoj cijevi, preporučljivo je ukloniti i ukloniti buure s unutarnje površine cijevi. To je posebno važno za kanalizacijsku cijev kako se krhotine ne nakupljaju na ovom mjestu tijekom rada i ne dolazi do začepljenja.
Ljepilo za povećanje pouzdanosti veze treba nanijeti na cijev, prethodno odmašćivanje zalijepljenih površina. Za lijepljenje PVC cijevi koriste se sljedeća ljepila: Tangit PVC-U (Njemačka), MARS, Koratac HF 300, Era (Kina), Poxipol (univerzalno).