Domaće sonde za multimetar


Često se takva smetnja događa kao prekid žice (kabela) blizu utikača. Posebno se često to događa s žicama koje su podložne stalnim vibracijama i pokretima. Na primjer, sa slušalicama, punjačima, multimetarskim sondama i slično. Jaz u pravilu primjećujemo tek nakon što stvar koja se koristi prestane s radom. Da, i primijetiti to u stvari je prilično teško. Ako samo slučajno vidimo ... Do jazbe se ne događa odmah, osim, naravno, grubog mehaničkog utjecaja. Prvo, obično je oštećena omotač kabela.

Nakon određenog vremena, vene bakrene žice se same prekidaju zbog stalnih viškova. Da biste spriječili ovu nevolju, prije početka radova morate svaki put pregledati žice. Ali tko će i kada sudjelovati u ovoj inspekciji, ako ne mogu čekati da započnem što prije ... Danas ćemo govoriti o multimetarskim sondama. Tako da rad ne bi nastao u najnepovoljnijem trenutku, predlažem da se izrade rezervne sonde za multimetar. Predstojeći posao nije prašnjav, nije dosadan i nije težak, pa čak bih rekao i zanimljiv.

Trebat će


 • Lemljenje željeza, kositra i fluksa.
 • Škare.
 • Klerski nož.
 • Toplinski skupljajuće cijevi (različiti kalibri).
 • Drugo ljepilo i soda.
 • Dvije tanke olovke.
 • Cijev ili čep, promjera pogodnog za priključak sonde u multimetru.
 • Pin sa CD pogona (duž kojeg se kreće laserska glava) možete koristiti i obični zvučnik.
 • Upaljač.
 • Žice su električne, bakrene, fleksibilne (s maksimalnim radnim naponom od najmanje 300 volti).
 • Električna vrpca.
 • Bušilica s reznim diskom ili dobrim šipkama za dijeljenje čepova (ili igala za pletenje) u fragmente.

Sonde izrađujemo vlastitim rukama


Prvo pripremite žice. Jao, nisam pronašao crvene i crne kabele u svom domaćinstvu, pa sam uzeo neutralni sivi na obje sonde. Kabel je dizajniran za maksimalni radni napon od 300 volti, unatoč maloj debljini. Kabeli s "nativnih" multimetarskih sondi dizajnirani su za maksimalni radni napon od 600 volti.

Dakle, nove sonde za kućnu upotrebu učinit će sasvim u redu! Štoviše, ovo je samo privremena zamjena za neuspjele sonde, sve dok se originalne ne nabave. Dakle, mjerimo nove žice, duž duljine starih i odrežemo potrebne komade.

Čistimo kleričkim nožem od 5 mm. s krajeva obje žice, te ih premažite kositrom za dodatnu pogodnost pri lemljenju.

Zatim uzmite pin iz laserskog CD pogona i prerežite ga na pola.

Zašto šišanje - savršeno se uklapa u njegove parametre, ima oštre krajeve i izrađeno je od izvrsnog čelika. Zatim obrađujemo pilene rubove ukosnice fluksom, lemimo ih usitnjenim žicama na jednom kraju svake žice, stavljamo toplinske cijevi i držimo ih upaljačem.

Sada smo odvojili gornji dio od olovaka od filca, 5-7 cm. To će biti ručke sonde.

Navojne šnafre namotavamo žicama spojene na njih, odozgo prema dnu, tako da čep izlazi iz vrha olovke od filca, odakle je isticala olovka za pisanje. Tamo smo bacili kap drugog ljepila i bacili prstohvat sode da sve to popravimo iznutra. Dobivenu ručicu sonde prosljeđujemo u toplotno-skupljajuću cijev crvene boje i držimo je upaljačem. Isti postupak ponovimo s drugom sondom, samo sada s crnom termotubom.

Pa, gornji dijelovi sondi su spremni. Ostaje napraviti čepove. Za utikač koristio sam mesinganu cijev od antene - savršeno se uklapa u promjeru na priključak u multimetru. Od cijevi otrežite komade, svaki po 3 cm.

Zalijepimo cijev u priključak. Segmenti preostali od filca s olovkom idealno su prikladni za kućište utikača u priključku za multimetar. Stavili smo plastičnu preko mesingane cijevi, izmjerili je i odrezali.

Zatim lijepimo preostale krajeve žica u mesingane cijevi, povećavamo promjer kanala plastičnom trakom za njih, namažemo ih drugim ljepilom i umetnemo ih u plastične cijevi. Na vrhu, sve možete popraviti s drugim ljepilom soda.

Odrežemo 4 cm svake termocjevčice, crvene i crne, stavimo ih na odgovarajući čep i stavimo ih upaljačem.

To je učinjeno. Ništa komplicirano. Sav posao trajao je oko 40-50 minuta. Sada možete isprobati nove sonde.

Kapice se mogu napraviti od pletenice usb kabela. Na prikladan odjeljak pletenice stavimo crvenu termotubu i stavimo je upaljačem. Jednake škare. Za crni olovka, mono i bez termocjevčica, pletenica je crna.

Pogledajte video provjeru