Polaganje pločica na pod

Kako položiti pločicu? Ovo pitanje zanima vlasnike stanova koji su započeli popravak u sobi. Da biste ažurirali pod u kupaonici ili kuhinji ne zahtijevaju posebne vještine. Ovaj se zadatak može riješiti bez posebne obuke ili građevinskog obrazovanja. Dovoljno je kupiti potrebne alate i jasno slijediti naše upute.

Trening


Sve započinje s pripremama. Baza se mora očistiti od starog premaza i temeljito obraditi temeljnim premazom. Vlaženje se vrši ili četkom za boje ili valjkom. Kad se osuši, tekućina će stvoriti jak film na površini, što će pridonijeti boljem prianjanju materijala.

Rješenje za miješanje


Zatim se ljepilo za pločice gnječi. Izgledom više liči na cementno-pijesak maltera, ali istodobno sadrži razne dodatke u svom sastavu. Preporučljivo je miješati ljepilo posebnom miješalicom ili perforatorom s mlaznicom.

Polaganje pločica


Polaganje pločica obično započinje s dobro vidljivim područjem, a zatim se postupno seli u popravljene prostore. Tako će sve obložene pločice kasnije biti prekrivene kadom, sudoperom ili perilicom rublja.
Svaki je proizvod namazan ljepilom s leđa i, okrenuvši se, pritisnut je na pod. Ispravna ugradnja pločica provjerava se razinom mjehurića. Ako postoje odstupanja, materijal je pažljivo obložen posebnom gumenom letvicom za pločice.

Između susjednih pločica ugrađeni su plastični križevi. Postavljaju istu vrstu praznina, koje se u završnoj fazi popravka popunjavaju smjesom za fugiranje. Optimalna širina proreza je 1,5-2 milimetra.

Rezanje pločica vrši se s dva alata. Rezač pločica omogućuje vam da dobijete glatke trake pločica željene veličine. Brusilica se koristi prilikom rezanja rupa za cijevi, kao i za brušenje pločica.
Nakon što je pločica potpuno položena, pričekajte djelomično postavljanje maltera i nastavite s radom lopatice. Razrijedite smjesu u maloj posudi. Ispunite ga ukrasnim prazninama između pločica gumenom lopaticom. Na samom kraju obrišite cijelu površinu vlažnom spužvom, a zatim suhom krpom.