Završetak punjača

Jednom u djetinjstvu je za oca sastavio primitivni impulsni punjač s kondenzatorskom izolacijom u primarnom krugu transformatora (4 mikrofarada x 400 V). Nazvali su ga pulsnim jer je punjenje izvršilo modificirani polu-sinusoid, a zbog kondenzatora i dodatne žarulje (otpornika) došlo je do pražnjenja u „neradnom“ polukrugu snage 0,1 struje punjenja. Baterije s ovim ispravljačem služile su 5 godina (za sovjetska vremena - pristojno razdoblje).
Ove godine, kad je bio potreban punjač, ​​ispostavilo se da je postao neupotrebljiv - kontakti su zahrđali i počeli su „udarati“ o kućište. Zbog činjenice da se entuzijazam radijskim amaterskim aktivnostima tijekom godina smanjio, odlučio sam kupiti impuls - automatski, tako da ima manje problema - uključio sam ga (kad je bilo potrebno), isključio ga (kad se napuknuo) i zaboravio do sljedeće potrebe. Izbor pulsnih punjača prilično je velik, ali čini se da su kineski prijatelji uspješno dovršili danske ili talijanske radio sklopove, što je posljedica kojih se moderni uređaji razlikuju samo u kvaliteti izrade. U mnogim se priručnicima ponavljaju potpune gluposti: "... uređaj automatski čisti terminale sulfata ..." - čini se da ljudi koji ne znaju razliku između terminala i anode akumulatora ukorijevaju ovaj balkon, gdje se sulfacija upravo događa (Pb2SO4 + H2SO4 + O, jednaka 2PbSO4 + H20). Ovaj postupak, pojačan pražnjenjem, uzrokuje uništavanje elektrode, a čini se da impulsni naboj uklanja ili smanjuje sulfaciju.
Dakle, nema temeljnih razlika između impulsnih punjača - automatskih uređaja (svi pišu o trostuku u sedam ili devet stupnjeva, po mom mišljenju ovo je čisti reklamni potez, tim više što ostaje mogućnost za daljnji let razmišljanja, poput dvadesetstepenog, tridesetstepenog itd.), stoga na temelju snage baterije trebate odabrati što je jeftinije. U mom slučaju radi se o uređaju s apsurdnim nazivom punjača Aggressor (AGR / SBC-080 Brick) po cijeni za 02.2016. 2750 rubalja sa funkcijom odsumporavanja i strujom punjenja do 8A, dizajnirani za punjenje baterija do 160 amp.h ...

Uređaj izgleda solidno izvana - dobra debela (ali užasno mirišljava) plastika, zbog dobro postavljene gumene brtve nema pritužbi na šavove, uređaj je intuitivan, ali postoji jedno "NAPON" - nema naznaka napona i jačine struje. U nekim slučajevima „zimski“ naboj strujom od 8A automatski skače do naboja od 2A (baterija motocikla), dok LED indikatori prikazuju naboj, a dodatno spojeni ampermetar ukazuje na odsutnost. Punjači s indikacijom struje i napona koštaju redom skuplje - unutar 200 dolara, u međuvremenu, jednostavno preciziranje bilo kojeg, naglašavam, bilo kojeg punjača koji koristi ampervoltmetar, primjerice, 250 - 300 rubalja, vaš će uređaj pretvoriti u privlačniji i prikladniji u opremi za upotrebu.
Ampervoltmetar se može nalaziti bilo u samom punjaču (ako ima mjesta za njega), ili izvan njega u posebnom okviru, spajajući ga na žicama koje idu do baterije za punjenje. Da bismo odabrali mjesto, izvršit ćemo reviziju punjača, za koju stisnemo bočne plastične obloge i odvrnemo 6 vijaka. Nakon uklanjanja poklopca, jasno je da se ampervoltmetar ne može postaviti na prednju ploču - u protivnom će se ploča morati mijenjati. Za izlaz ampermetra na stražnju ploču, postoji nekoliko mjesta, odabrao sam bliže kablove za punjenje.

Otprilike mjesto ampermetra. Kad sam malo prerezao kućište ampervoltmetra kriškama, uređaj sam smjestio što je moguće prikladnije unutar kućišta (nešto lijevo od srednje linije), a zatim nježno okrenuo punjač, ​​štedeći mjesto na kojem će se amvoltmetar instalirati u kućištu punjača i istaknuo rupu. Nadalje, stvar kućanskih aparata - u 15 minuta bušilicom ili odvijačem izbušio sam oko 40 rupa pomoću bušilice ili odvijača na unutarnjoj strani obrisanog pravokutnika, kombinirao ih s istom bušilicom i oslobodio prozor za ampervoltmetar. Namjestivši rubove s datotekom, u prozor je ugradio ampervoltmetar i popravio ga ljepilom vrućim otapanjem. Ampervoltmetar je gusto i prilično čvrsto smješten u prozoru, ne strši se preko graničnika, dok su na stražnjoj strani sačuvane gotovo sve informacije.

Zatim, rezanjem (-) minus žice punjača (crna), lepite crnu žicu ampermetra na vrh (ampermetar ima dvije debele žice - crvenu i crnu), a na dnu žice koja ide prema bateriji - crvenu žicu ampermetra i crnu žicu voltmetra. Spajamo crvene i žute žice voltmetra na golo (+) pozitivno olovo punjača (postoje tri žice voltmetra - žuta, crvena i crna, tanji su). Mjesta za lemljenje zatvaramo toplinskim skupljanjem ili električnom vrpcom i možete se početi puniti.
Spajanjem terminala (+) i (-) na bateriju, na zaslonu ampervoltmetra možete vidjeti njegov napon, a struja napunjenosti pojavit će se nakon uključivanja uređaja i odabira načina rada.

Postoji jedna neugodnost - gumb za prebacivanje načina rada nalazi se na prednjoj strani, a ampermetar na stražnjoj strani, ali to samo traži malo izmjena. Kao što vidite, promjena nije dotakla dijagram kruga, već je samo dotaknula kablove koji idu do punjive baterije, u vezi s tim što je za ovaj punjač i bilo koje druge moguće vanjska opcija uređenja ampermetra u malom kućištu.
S poštovanjem, Vadim Zaharov.