Volumetrijski cvjetovi u želeu

Predlažem da skuham zanimljivu žele s voluminoznim cvijetom iznutra. Oni lako mogu iznenaditi goste, jer malo je vjerojatno da su to negdje vidjeli. U početku ne morate pogoditi kako je točno napravljen ovaj cvijet. Netko misli da je ovo pravi božur ili krizantema skrivena u želeu. Sve se ispostavilo da je mnogo jednostavnije nego što ste mislili, a ovo cvijeće možete pripremiti za nekoliko minuta, nego što to činimo sada.
Da biste napravili žele s cvijećem potrebno vam je:
- želatina;
- voda;
- limun;
- mrkva;
- trešnje, maline ili repa;
- mlijeko;
- jednokratne medicinske štrcaljke s iglama 2 kom.
1. Najprije morate napraviti osnovu za žele. Može se napraviti uoči pripreme glavne žele, jer joj također treba vremena da se očvrsne. Trebao bi biti što transparentniji, ali i imati nekakav ukus. Predlažem da se od temelja napravi limunova žele.
Za to 1 žlica. Namočite želatinu u hladnu vodu, a zatim je prebacite u posudu sa 200 ml vruće vode. Vodite vodu dok se želatina potpuno ne otopi, dodajte limunov sok i šećer po ukusu.
2. Ulijte glavnu žele u prozirne zdjele i stavite na hladno mjesto da se smrznu.

3. Sada trebate učiniti žele u boji.
Da biste postigli narančastu boju, potrebno je izdvojiti sok i mrkvu. Da biste to učinili, mrkvu naribajte na sitnoj rerni ili iscijedite sok kroz gazu. Trebat će vam malo soka, pa je mrkva također potrebna sama.

4. Za crvenu boju, koja je potrebna za latice cvijeta, trebat će vam maline, trešnje ili repa. Koristim maline. Trebam ga odmrznuti pa izvaditi sok.

5. Da bi sok u žele stavio bar malo boje, mora se pomiješati s mlijekom.

6. U svaku od vaza s mlijekom i mlijekom potrebno je uliti dio želatine u omjeru navedenom za glavnu žele.

7. Za oblikovanje cvijeta potrebne su šprice: jedna za narančastu i jedna za crvenu.

8. Prvo morate formirati sredinu. Da biste to učinili, uzmite štrcaljku s narančastom tekućinom i probušite mliječ okomito, izvucite malo tekućine i izvucite iglu, dobit ćete jedan štek. Paralelno s njom, iz šprice oblikujte preostale peteljke.

9. Sada trebate oblikovati latice cvijeta. Ovisno o vrsti cvijeta, latice mogu biti tanke i široke. Za tanku laticu potrebno je izvoditi radnje slične peteljci, a za široku probušiti iglu i povući je paralelno kako bi oblikovao ravnu laticu. Promjenom kuta nagiba, ispostavit će se da formira puno latica.

Tanki sloj žele će se stvrdnuti za doslovno 10 minuta.
10. Da biste žele izvadili iz posude, trebate je nekoliko sekundi staviti u posudu s vrućom vodom, a zatim je okrenuti na tanjuru. Slika pokazuje kako voluminozno cvijeće može rezultirati. Korištenjem različitih tekućina u boji možete prikazati druge vrste boja.