Čokolada

Svi vole primati darove, i mala djeca i odrasli. Ponekad se odrasli raduju darovima čak i više od djece, posebno muškaraca.
Napravite čokoladu kod kuće vlastitim rukama. Ovo nije samo vrlo ukusno, već i vrlo uzbudljivo i zanimljivo… kuhati kod kuće je ono što obično kupujemo u trgovini, a što obično uvijek nije dovoljno.
Kao sastojke trebamo uzeti:
5 žlica. žlice mlijeka;
50 g maslaca;
6-8 čl. žlice šećera;
5 žlica. žlice kakaa;
1 žličica brašna;
kalupe za led ili druge kalupe u koje ulijemo vruću čokoladu.
Uzimamo malu tavu, u nju ulijemo mlijeko, kakao, šećer, sve pomiješamo i stavimo na vatru. Dalje dovedite do vrenja i dodajte 50 g maslaca. Stalno i polako miješajući smjesu, postepeno dodajte brašno i opet do vrenja. Čim se brašno potpuno i ravnomjerno umiješa, uklonite tavu sa štednjaka.
Kao nadjev možete u čokoladu dodati orahe (sjeckane orahe, kikiriki ili lješnjak), kao i grožđice. Našu čokoladu još uvijek možete napuniti čipsom od vafla. Ako ćete napraviti čokoladu s "punjenjem", onda je bolje to učiniti u slojevima u fazi izlijevanja u kalupe. Polovinu kalupa prelijte čokoladom, zatim prelijte orasima ili drugim nadjevom, a zatim prelijte ostatkom kalupa.
Sigurno imamo kuhane kalupe.
Izvadimo kalupe za čokoladu i sadržaj tepsije izlijemo u kalupe, stavimo ih u zamrzivač. Za nekoliko sati čokolada će se očvrsnuti i biti spremna.
Izvor: sdelay-sam.su