Jednostavan regulator temperature lema

Za pristojnu kvalitetu rada na lemljenju, voditelja kuće, a još više radioamatera, koristan je jednostavan i prikladan regulator temperature za vrh lemilice. Prvi put sam vidio rani uređaj u časopisu Mladi tehnik u ranim 80-ima, a nakon što sam prikupio nekoliko primjeraka, još uvijek ih koristim.

Za izgradnju uređaja trebat će vam:
dioda 1N4007 ili bilo koja druga, s dopuštenom strujom od 1A i naponom od 400 - 600V.
tiristor KU101G.
- 4,7 mikrofaradski elektrolitički kondenzator s radnim naponom 50 - 100V.
- otpor 27 - 33 kilo-ohma s dozvoljenom snagom od 0,25 - 0,5 vata.
Promjenljivi otpornik 30 ili 47 kilo-ohma SP-1, s linearnom karakteristikom.

Radi jednostavnosti i jasnoće, nacrtao sam položaj i međusobno povezivanje dijelova.

Prije montaže potrebno je izolirati i oblikovati nalaze dijelova. Na terminale tiristora stavljamo izolacijske cijevi duljine 20 mm, na stezaljke diode i otpornika 5 mm. Radi jasnoće možete upotrijebiti obojenu PVC izolaciju, ukloniti je iz prikladnih žica ili sjesti i smanjiti se. Pokušavajući ne oštetiti izolaciju, savijamo vodiče, vođeni crtežom i fotografijama.

Svi dijelovi su montirani na stezaljke promjenjivog otpornika, koji se spajaju na strujni krug s četiri točke lemljenja. Voditelje komponenti dovodimo u rupe na stezaljkama promjenjivog otpornika, sve obradimo i lemimo. Skraćujemo zaključke radioelemenata. Pozitivni terminal kondenzatora, tiristorska upravljačka elektroda, terminal otpornosti, spojeni su zajedno i učvršćeni lemljenjem. Kućište tiristora je anoda, a radi sigurnosti izoliramo je.

Da biste dizajnu dovršili izgled, prikladno je koristiti kućište iz napajanja mrežnim utikačem.

Na gornjem rubu tijela izbušimo rupu promjera 10 mm. U rupu umetnemo navojni dio varijabilnog otpora i popravimo ga maticom.
Za spajanje tereta koristio sam dva priključka s otvorima za igle promjera 4 mm. Na tijelu označavamo središta rupa, s razmakom između njih 19 mm. U izbušene rupe promjera 10 mm. umetnite priključke, popravite maticama. Priključujemo utikač na kućištu, izlazne konektore i sklopljeni krug, točke lemljenja mogu se zaštititi toplotnim skupljanjem. Za promjenjivi otpornik potrebno je odabrati ručku izrađenu od izolacijskog materijala takvog oblika i veličine da biste zatvorili os i maticu. Montiramo kućište, sigurno fiksiramo kvaku.

Provjeravamo regulator spajanjem žarulje sa žarnom žaruljom od 20 do 40 vata kao opterećenje. Okretanjem gumba uvjerili smo se u glatku promjenu svjetline svjetiljke, od pola svjetline do pune topline.

Kod rada s mekim priborom (na primjer POS-61), lemilicom EPSN 25, dovoljno je 75% snage (položaj gumba regulatora je otprilike u sredini takta). Važno: na svim elementima kruga postoji napon napajanja od 220 volti! Pridržavajte se mjera električne sigurnosti.
Autor: Sergej Lavrentiev
[email protected]