Izbor jednostavnih i učinkovitih programa.

Treperenje.
Prva shema je najjednostavniji multivibrator. Unatoč svojoj jednostavnosti, opseg mu je vrlo širok. Nijedan elektronički uređaj ne može bez njega.
Na prvoj slici je prikazana shema kruga.
Kao opterećenje koriste se LED diode. Kad multivibrator radi, LED diode se prebacuju.
Za sastavljanje vam je potrebno najmanje dijelova:
1. Otpornici od 500 ohma - 2 komada
2. Otpornici 10 kOhm - 2 komada
3. Elektrolitički kondenzator 47 uF na 16 volti - 2 komada
4. Tranzistor KT972A - 2 komada
5. LED - 2 komada
KZ972A tranzistori su kompozitni tranzistori, to jest, u njihovom slučaju postoje dva tranzistora, a on ima visoku osjetljivost i može podnijeti značajnu struju bez hladnjaka.
Kad nabavite sve dijelove, naoružajte se lemilicom i krenite na montažu. Za provođenje eksperimenata nije potrebno napraviti ploču s tiskanim krugom, sve možete sastaviti montažom na zid. Lemljenje kao što je prikazano na slikama.
Crteži su posebno izrađeni pod različitim kutovima i možete detaljno razmotriti sve detalje instalacije.
A kako koristiti sastavljeni uređaj, neka vam mašta kaže! Na primjer, umjesto LED dioda možete staviti relej, a ovaj relej za prebacivanje snažnijeg opterećenja. Ako promijenite vrijednosti otpornika ili kondenzatora, promjena frekvencije će se promijeniti. Promjenom frekvencije možete postići vrlo zanimljive efekte, od trzaja u dinamici, do stanke za nekoliko sekundi ...
Foto relej.
A ovo je jednostavan foto relejni krug. Ovaj se uređaj s uspjehom može koristiti gdje god želite, za automatski osvjetljenje DVD ladice, za uključivanje svjetla ili za signalizaciju iz ulaska u tamni ormarić. Dvije su mogućnosti. U jednoj izvedbi, krug se aktivira svjetlošću, a u drugom njegovom odsutnošću.
Djeluje ovako: kada svjetlost sa LED-a pogodi fotodiodu, tranzistor će se otvoriti i LED-2 će upaliti. Trimer prilagođava osjetljivost uređaja. Kao fotodioda možete koristiti fotodiod starog miša s kuglom. LED - bilo koji infracrveni LED. Korištenje infracrvenog fotodioda i LED-a spriječit će smetnje vidljivoj svjetlosti. Kao LED-2 prikladan je bilo koji LED ili lanac od nekoliko LED-ova. Možete koristiti žarulju sa žarnom niti. A ako umjesto LED stavite elektromagnetski relej, možete upravljati snažnim žaruljama sa žarnom niti ili nekim mehanizmima.
Crteži pružaju oba kruga, pinout (mjesto nogu) tranzistora i LED, kao i dijagram ožičenja.
U nedostatku fotodioda, možete uzeti stari tranzistor MP39 ili MP42 i odrezati kućište ispred kolektora, ovako:
Umjesto fotodiode u krug će trebati uključiti pn spoj tranzistora. Koji će raditi bolje - morate odrediti eksperimentalno.
Pojačalo napajanja na TDA1558Q čipu.
Ovo pojačalo ima izlaznu snagu 2 X 22 W i dovoljno je jednostavno za ponavljanje od strane početnika. Takva će shema dobro doći za domaće zvučnike ili za domaći glazbeni centar koji se može napraviti iz starog MP3 playera.
Da biste ga sastavili, trebat će vam samo pet dijelova:
1. Čip - TDA1558Q
2. Kondenzator 0,22 uF
3. Kondenzator 0,33 uF - 2 komada
4. 6800 uF elektrolitički kondenzator na 16 volti
Mikrocirkus ima prilično veliku izlaznu snagu i potreban je radijator za hlađenje. Možete koristiti radijator iz procesora.
Cijeli sklop može se obaviti površinskom ugradnjom bez upotrebe tiskane pločice. Prvo, mikrovezje mora ukloniti igle 4, 9 i 15. Oni se ne koriste. Prebrojavanje zaključaka ide s lijeva na desno, ako ih zadržite zaključcima za sebe i obilježavanjem. Zatim lagano poravnajte nalaze. Zatim savijte igle 5, 13 i 14 prema gore, sve su ove iglice povezane s plusom. U sljedećem koraku savijte zaključke 3, 7 i 11 dolje - to je minus snaga ili "uzemljenje". Nakon ovih manipulacija, pričvrstite mikrovezu na hladnjak pomoću paste za provođenje topline. Slike prikazuju instalaciju iz različitih uglova, ali ja i dalje objašnjavam. Zaključci 1 i 2 su lemljeni zajedno - ovo je ulaz desnog kanala, na njih treba lemiti kondenzator od 0,33 µF. Na isti način potrebno je učiniti sa zaključcima 16 i 17. Opća žica za ulaz je minus hrana ili "zemlja".
Zalijepite struju plus žicu na iglice 5, 13 i 14. Ista žica je lemljena na plus kondenzatora 6800 uF. Izvučeni zaključci 3, 7 i 11 također su lemljeni žicom, koja je lemljena na minus kondenzatora 6800 uF. Zatim iz kondenzatora žice idu do izvora napajanja.
Pinovi 6 i 8 su izlaz desnog kanala, 6-polni je lemljen na plus zvučnika, a pin 8 na minus.
Pinovi 10 i 12 su izlaz lijevog kanala, pin 10 je lemljen na plus zvučnika, a pin 12 na minus.
Kondenzator 0,22 uF mora biti lemljen paralelno sa priključcima kondenzatora 6800 uF.
Prije primjene napajanja, pažljivo provjerite je li instalacija ispravna. Na ulaz pojačala morate postaviti dvostruki varijabilni otpornik od 100 kOhm da biste podesili glasnoću.