Kokosovo ulje

Hranjiva vrijednost kokosa poznata je čak i daleko izvan rajskih kutova svijeta u kojem raste. A čarobna svojstva kokosovog ulja su legende. Istodobno njeguje, omekšava, regenerira, vlaži, učvršćuje, štiti i djeluje antibakterijski. Štoviše, može se koristiti za kosu, nokte, lice i tijelo. Kao krema, poput maske, pa čak i kao preplanuli ten. Kao što vidite, jedno takvo ulje može zamijeniti desetine staklenki kreme, losiona i maski.
Da biste dobili tako jedinstven proizvod za njegu, sada ne morate ići u tropi ili pretraživati ​​trgovine i ljekarne svog grada, a zatim plaćati prilično visoku cijenu. Danas ćemo naučiti kako napraviti takvo ulje vlastitim rukama kod kuće! Bez trošenja puno novca i truda i bez upotrebe teško dostupnih sastojaka. Štoviše, napravite li ga sami, sigurno ćete znati da je ovaj proizvod 100% prirodan, bez boja, mirisa i zgušnjivača koji se koriste u proizvodima proizvoda.
Trebamo samo običan kokos, dostupan u gotovo svakom supermarketu. Baš kao što se prodaje kod nas - smeđe. U onim zemljama u kojima rastu lokalno stanovništvo više ne koristi takve kokosove orahe za hranu i ne pije njihov sok. Budući da se smatra već starim kokosom. Ojačava se i izvana (njegova ljuska) i iznutra - tamo gotovo nema kokosovog mlijeka, a što već nije tako ukusno kao u mladim kokosima. A meso starog kokosa je već potpuno tvrdo. Takvi se kokosi u tropima već koriste samo za proizvodnju kokosovih ostruga ili kozmetike, istog kokosovog ulja. Nemoguće je napraviti od mladog, zelenog kokosa - meso mu je tekuće i mekano, još nije zasićeno kokosovim mlijekom. U starom, smeđem kokosu, mlijeka je puno manje, jer se praktično apsorbira u meso kokosa, zasićući ga sadržajem masti i hranjivom vrijednošću. Sve to u ovom slučaju, na raspolaganju smo vam samo - stari smeđi kokos koji nam je potreban.
Dakle, uzmi smeđi kokos. Na jednoj strani ima tri tamne rupe. Pažljivo probušite svaki od njih štirom ili tankim odvijačem.

Kokosovo mlijeko izlijevamo kroz te otvore u spremnik i za sada ćemo ga izdvojiti - ono će nam još uvijek biti korisno.

Kokos se probija sa svih strana duž perimetra (duž njegovih „strana“), zbog čega će prije ili kasnije uzduž pukotine krenuti duž njega.

Sada dobivamo voće iz školjke. Dobivamo bijelo meso kokosa u smeđoj mekoj koži. Ovu smeđu kožu potpuno smo odrezali nožem.

Tri bijelog mesa kokosa na vrlo finoj rerni.

Lagano ulijte rezultirajuće kokosove pahuljice u kokosovo mlijeko koje smo prije toga izlili iz kokosovog oraha. Pomiješajte u više ili manje homogenu masu i ostavite da se natapa malo kokosovog mlijeka i ulijte.

Nakon toga mljeti ovu masu u sokovniku (ili blenderu).

Idealno je ako imate sokovnik koji odmah odvaja sok od pulpe.

Sok je naše ulje. No, u pravilu, puno toga ostaje u rezultirajućim čipovima. Stoga ćemo ga opet, ručno, istisnuti. Izlijte strugotine na čistu pamučnu krpu ili tikvicu, zamotajte i istisnite preostalo ulje u nju u posudu u kojoj držimo ulje koje smo već izvadili.

Još uvijek imamo suhe i mrvice od kokosovog oraha u tkanini, koje možete koristiti u kuhanju ili pomiješati sa medom kao piling tijela. U jelima imamo čisto kokosovo ulje u tekućem obliku.

Tekuće ulje premažemo s nečim i ostavimo ga 24 sata u hladnjaku.

Nakon jednog dana, ulje stvrdne i postane čvrsto. Samo se voda taloži na dnu.

Da bismo odvodili vodu, drvenim štapom probušimo gornji stvrdnuti sloj ulja i pažljivo ispustimo vodu kroz nastali otvor.

Preostalo ulje možemo čuvati u hladnjaku oko dva tjedna i koristiti ga kao kremu, masku ili balzam. Ugodno iskoristite!