Flanelegraf - vizualno pomagalo za djecu predškolske dobi

Kad ga jednom napravi, flanelograf će služiti vašem djetetu do škole. Ova vizualna pomoć zaslužuje posebnu pažnju roditelja čija djeca ne idu u vrtić. Popularnost flanel grafa objašnjava se ne samo njegovom jednostavnošću i jeftinošću.
Uz pomoć slika različitih predmeta moguće je organizirati nastavu u razvoju s djecom od šest mjeseci do oko šest godina. Dakle, već prve igre usmjerene su na razlikovanje boje i oblika. Nešto kasnije daje se ideja o veličini i omjeru objekata međusobno. Prikladno je grupirati slike prema uobičajenom kriteriju (sve velike, okrugle, sve s kotačima), tražite suvišne u nizu - na primjer, uredski pribor među namirnicama ili kućni ljubimac u nizu divljih životinja.
Prikladno je reproducirati niz događaja iz dječjih bajki na flanelegrafu, stvoriti različite krajolike: šume, pustinje, urbane. Slike ne skliznu s ploče zbog grube površine flanela, jer je i ovaj materijal zalijepljen na njihovu stražnju stranu. Dodatni učvršćivači (čičak), igle nisu potrebni. Praktično i sigurno!
1. Za samostalnu proizvodnju potrebni su vam mali klinčići sa šeširima, presjek obične svijetle flanele, iverice bilo koje prikladne veličine debljine 1,5 - 2 cm, čekić, kliješta.

2. Ako su kutovi budućeg flannelografa oštri, preporučljivo je brusiti ih. Ako postoji ploča s obrađenim uglovima i rebrima, odmah nastavljamo s pričvršćivanjem tkanine (prethodno glačano).

3. Bolje je zalijepiti materijal rubom prema unutra: to je estetski ugodnije i eliminira prolijevanje niti.

4. Gotov priručnik pričvršćen je na zid ili namještaj pod minimalnim kutom. Čak ni sa gotovo čiste površine slike neće pasti.

5. Ilustracije napravljene na tankom papiru zalijepljene su najprije kartonom, a potom flanelom. Složene slikovne slike mogu se tretirati PVA ljepilom, zatim pritisnuti na tkaninu, osušiti pod prešom, a zatim izrezati.

6. Velike i živopisne slike s nacrtanim obrisom nalaze se u knjigama namijenjenim djeci do dvije ili tri godine. Želimo vašoj obitelji uzbudljive igre! I pazite na flanelograf od kućnih maca koje oštre kandže bilo gdje.