Ukrasite stari ormar

Ne žurite s kupnjom novog namještaja umjesto onog koji je već izvan mode. Stavite ruke na to i malo kreativnosti. Na primjer, pokušajte ukrasiti stari ormar od zida s vitražom. Pozivam vas na jednostavan majstorski tečaj.
Priprema za posao.
Prvo što vam treba za rad je, naravno, sam ormar sa staklenim vratima. Trebat će vam i alkoholna otopina ili aceton za odmašćivanje površine, predložak uzorka i vitražne boje.
Kako odabrati predložak.
Na internetu su sasvim dovoljne razne šablone za stvaranje vitraža. A ako možete crtati, onda je to uglavnom dobro. Jedini uvjet koji se mora uzeti u obzir pri odabiru crteža je stvarnost njegova utjelovljenja u vitražu. To jest, šablon bi trebao biti i jednostavan i imati zatvorene crte slike. Inače se vitražna boja širi po površini.
Pa krenimo.
Vrata ormana uklanjaju se sa šarki. Postavljamo ga na ravnu površinu (na primjer, na dvije stolice). Obrišite čašu alkoholnom otopinom i osušite. Na stražnjem zidu fiksiramo odabrani uzorak. Imam tu šablonu vlastite proizvodnje. Nacrtala je, kopirala na fotokopirni uređaj i zalijepila ga vrpcom na vrata. Možete ispisati jedan list ili nekoliko istodobno kako se kasnije ne bi ponovno lijepili. Samo se pobrinite da slika logično prelazi s jedne na drugu.

Nacrtajte obris slike.
Standardni setovi za vitražu nude crne obrise. Ne sviđa mi se. Slika s obrisom od bronce ili zlata izgleda mnogo ljepše. Stoga je imam upravo tako. Brončanom bojom ocrtavamo sve linije figure tako da nigdje ne ostane nijedan milimetar. Kao što je već spomenuto, izuzetno je važno za očuvanje tekućih vitražnih boja u granicama slike. Nakon sat i pol, krug će se osušiti, a mi ćemo nastaviti raditi. Ako namjeravate obojiti dva vrata vitražom, sada je vrijeme zalijepiti uzorke na drugu površinu.

Pobuna boja.
Kad se obris osuši, crtež možemo obojiti bojama. Pogodnije je koristiti boje ne odjednom, već redom. Na primjer, u cvjetnom šablonu možete najprije napuniti lišće zelenom, zatim crvenom cvjetnom laticom itd. Trebat će 12 do 20 sati da se crtež osuši. Na to utječe vlaga u vašem domu i debljina sloja boje nanesene na staklo.

Izbor pozadine.
Sam završni dodir našem radu dodati će poseban mat premaz za staklene površine, koji se prodaje u trgovinama hardvera. Treba ga nanijeti na stražnju stranu vrata u 2-3 sloja, a svaki se suši ne više od 10 minuta. To je sve. Sada će vaša vrata ne samo ukrasiti unutrašnjost kuće, već će i osloboditi sadržaj ormara od znatiželjnih očiju.

Tako sam dobio vrata starog ormarića (usporedite: sa i bez obloga). Probajte i vi!